maanantai 29. elokuuta 2016

MAASTAKARKOTETUT

Ruotsalainen Vilhelm Moberg kirjoitti puolen vuosisataa sitten kirjoja ruotsalaisten siirtolaisuudesta Pohjois-Amerikkaan 1800-luvun puolivälissä. Kirjasarja on tiettävästi julkaistu yhteisniteenä jonka osat ovat sattuvasti nimetty Maastamuuttajiksi ja Maahanmuuttajiksi. Elokuviksi ja musikaaliksikin päätynyttä klassikkoa on verrattu suomalaisen Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla-trilogiaan.

Nyt on Suomessa kirjoitettu kirja nimeltä Karkotetut. Siinä Kaisa Virtanen ja Katja Tähjä kuvaavat Suomesta karkotettujen ulkomaalaisten vastentahtoista paluuta ja elämää kotonaan. Kirjoittajat ovat haastatelleet ja kuvanneet eri syistä Suomesta kotiinsa palautettujen oloja ilman Suomen sosiaaliturvaa.

Eräs sanoo "alkoholia menneen aika tavalla" kotona islamilaisessa Irakissa, Kosovossa muuan kaipaa suomalaista vehnäjauhoja, koska kosovolaisesta vehnäjauhosta ei saa kunnon korvapuusteja. Moni kokee nöyryytystä lähdettyään mystiseen Länteen ja palatessaan mahdollisesti jopa entistä köyhempänä, mukanaan vain tuulenhuuhtoma takapuoli, omista ja sukulaisten suurista odotuksista huolimatta.

Kirjan tekijät kaipaavat Suomeen jonkinlaista seurantajärjestelmää, jolla valvottaisiin Suomesta poistettujen elämää kotimaassaan. Taka-ajatuksena lienee että ne, joilla menisi kotona palautuksen jälkeen huonosti, palautettaisiin takaisin Suomeen sosiaaliturvan pariin, tai heille Suomen verovaroista maksettaisiin tukea kotimaahan kotoutumiseen. Eihän siinä olisi mitään järkeä, että seurattaisiin karkotettujen elämää mutta ei puututtaisi mitenkään huonosti käydessä.

Ajatus seurantajärjestelmästä on järjetön. Jokainen maa huolehtii itse maansa koti- ja ulkomaisista asukkaista. Jos irakilaisella on ikävää Irakissa, ei se ole Suomen, Ruotsin, Yhdysvaltojen tai Saksan ongelma, vaan Irakin.

Suomi ei pysty, eikä edes yritä taata hyviä oloja tai turvallisuutta Suomen asukkaille; on siis törkeää odottaa Suomen takaavan hyvät olot irakilaiselle  Irakissa tai kosovolaiselle Kosovossa. Sehän laittaisi suomalaiset huonompaan asemaan ulkomaalaisiin verrattuna ja kuten sanottua: ulkomaitten olosuhteet eivät ole Suomen vastuulla. Suomi vastaa Suomesta.

Kuten tavataan sanoa: USA voi olla maailman poliisi, mutta Suomi ei voi olla maailman KELA.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti