lauantai 7. huhtikuuta 2018

ARMEIJAMUSEO OULUUN

Oululla on pitkät sotilasperinteet, jo vuonna 1590 perustettiin Oulujoen varteen linna, jonka ympärille muodostui 1600-luvun alkuun mennessä Oulun kaupungin itu. Oulussa on taisteltu ja täällä ovat kymmenet tuhannet miehet Suomesta ja muualta suorittaneet asepalvelusta sodan ja rauhan aikana.

Tätä historiaa tulee vaalia ja sitä ei pidä unohtaa, vaikka osa muistoista on ikäviä kuten Oulun taistelu suomalaisten kesken sata vuotta sitten. Ouluun tulisi perustaa erityinen armeija- tai sotilasmuseo muistamaan Oulun sotilas- ja sotahistoriaa. Jos Suomen osalta sodat on sodittu, niin armeijamuseolle olisi tarvetta ja jos taas uusi sota aikanaan syttyy, on hyvä muistuttaa oululaisia että ennenkin on kovista paikoista selvitty ja elämä jatkunut. Aineistoa museoon löytyy runsaasti Pohjois-Pohjanmaan museon varastoista, jolla ei ole voimavaroja asettaa sotilasesineitä laajemmalti esille.

Oululainen kaupunginvaltuutettu Juha Vuorio (ps), ehdotti vuonna 2013 saksalaisten vuonna 1942 rakentaman upseerikerhon, myöhemmän Tuiran paloaseman avaamista Pohjolan sotamuseona. Idea torjuttiin tuolloin, mutta asiaa sietäisi miettiä uudemman kerran. Alppilan Alppimajassa ovat toimineet Saksan ja Suomen puolustusvoimien upseerikerhot ja Karjalasta sodan takia evakuoitujen siirtokarjalaisten kulttuuritalo. Perinteitä sota-ajoille rakennuksella siis on.

Sota ja armeija kiinnostavat muun muassa turisteja. Armeijamuseolla olisi potentiaalia varsinkin saksalaisten ja itävaltalaisten turistien kohteena. Asun itse alueella toista kertaa ja vuosien mittaan on useampikin turisti minulta kysellyt missä saksalaisten entinen varuskunta-alue on. 

Alppimajalla on nyt muuta kulttuurikäyttöä ja myöskin muut paikat armeija- tai sotilasmuseolle käyvät, mutta tärkeintä on ettei Oulu unohda menneisyyttään ja ottaa irtoeurot turistien taskuista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti