sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

LUOVUTAAN KAKSOISKANSALAISUUDESTA

Suomessa sorvataan uutta lakia kaksoiskansalaisuudesta, joka on ollut sallittua maassamme vuodesta 2003. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomen kansalainen voi olla lisäksi myös jonkin ulkomaan kansalainen.

Lakia aiotaan muuttaa, jotta kaksoiskansalaiset eivät voisi toimia kaikissa maanpuolustuksen tehtävissä kuten upseereina tai saada erikoiskoulutusta. Upseeriliitto antoi lakiehdotuksesta tiukkasanaisen lausunnon, jossa liitto halusi nimenomaan Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaiset eroteltaviksi muista Suomen kansalaisista.

Suomen laki kuitenkin lähtee siitä, että kaikki Suomen kansalaiset, muista kansalaisuuksista tai henkilön ominaisuuksista riippumatta ovat lain edessä tasa-arvoisia. Ajatus, että Venäjän kansalainen ei voisi olla Suomen armeijan upseeri, vaikka Ruotsin tai Somalian kansalainen voi, rikkoo tasa-arvoisuusperiaatetta.

Suomi olisi varmasti turvallisempi ja parempi paikka, mikäli esimerkiksi muslimeja estettäisiin saamasta Suomessa sotilaskoulutusta tai palvelemasta poliisissa, Puolustusvoimissa tai Rajavartiostossa, mutta mielestäni tasa-arvoinen kohtelu kuitenkin on parempi ratkaisu kuin erotella ihmisiä passin värin perusteella.

Ehdotan, että koko kaksoiskansalaisuudesta luovutaan. Jos jollakin kaksoiskansalaisella on vaikeuksia päättää, haluaako olla Suomen kansalainen vain jonkin muun maan kansalainen, niin sellaisen henkilön suomalaisuus ei ole kovinkaan vahvalla pohjalla. 

Mikäli kaksoiskansalaisuuden salliminen perutaan, kaikki Suomen kansalaiset olisivat samalla viivalla eikä tarvitse miettiä, valitaanko upseeriksi pätevin, jolla on väärä kaksoiskansalaisuus vaiko sittenkin vähemmän pätevä, jolla on oikean valtion kaksoiskansalaisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti