tiistai 15. joulukuuta 2015

IRAKILAISKAKSOSET LUOVUTETTAVA HAAGIIN

Suomen poliisi on vanginnut irakilaiset kaksosveljekset epäiltyinä terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista. Netistä löytyvän nauhoituksen mukaan kaksoset olisivat osallistuneet Daeshin eli Isiksen suorittamaan noin 1700 vangin joukkomurhaan, ja itse tappaneet uhreista 11. Irak halunnee epäillyt tuomittavakseen, mutta sen estää Suomen laki, joka kieltää rikoksesta syytetyn luovutuksen maahan jossa uhkaa kuolemanrangaistus.

23- vuotiaat veljekset ovat siis joutumassa oikeuteen Suomessa, mikä merkitsee miljoonien kustannuksia veronmaksajalle, kuten joukkotuhonnasta tuomitun ruandalaisen papin oikeudenkäynnissä. Tuo elinkautinen tuomio maksoi suomalaisille viisi miljoonaa euroa ja lisäksi tulevat vankeuden aiheuttamat kustannukset. Irakissa tehdyn rikoksen tutkinta tulee maksamaan vielä enemmän ja mikäli veljekset vapautettaisiin syytteistä, esimerkiksi näytön puutteessa, heillä on oikeus saada aiheettomasta syytteestä ja vangitsemisesta suuretkin korvaukset, satoja tuhansia tai jopa miljoonia veroeuroja., riippuen tutkintavankeuden pituudesta.

Suomen kannalta olisi parasta luovuttaa irakilaisveljekset tutkittavaksi ja tuomittavaksi vuonna 2002 toimintansa aloittaneeseen Kansainväliseen rikostuomioistuimeen Hollannin Haagiin. Heillä on parhaat voimavarat ja kokemus tällaisen rikoksen käsittelyyn. Kansainvälinen rikostuomioistuin ei tutkine terroririkoksia, mutta suomalaisten oikeusoppineitten mukaan Daeshkaksoset ovat epäiltyjä pikemminkin sotarikoksesta kuin terroririkoksesta, ja juuri sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan Haagissa käsitellään.

Jos luovutus Haagin Kansainväliseen rikostuomioistuimeen ei jostain syystä käy, niin tulisi tehdä Irakin kanssa sopimus, jossa sovittaisiin ettei veljeksiä tuomittaisi kuolemaan, mikäli heidät todetaan Irakissa syyllisiksi. Tämä olisi luova ratkaisu joka sallisi kaksosten luovutuksen irakilaisen tuomioistuimen käsiteltäväksi. Rikos on tehty Irakissa, joten siellä se tulisi ratkaistakin.

Suomen poliisi ja oikeuslaitos ovat ylityöllistettyjä ja alimiehitettyjä, tällainen ulkomaita koskeva tutkinta ja oikeudenkäynti vie voimavaroja suomalaisten ja muitten Suomen asukkaitten asioitten ajamisesta ja sitä kautta rapauttaa uskoa poliisiin ja oikeuslaitokseen.

Daeshkaksosten kaltaisia rikoksista epäiltyjä uskotaan olevan turvapaikanhakijoitten joukossa enemmänkin ja tapausten tulevan ilmi kevääseen mennessä turvapaikanhakijoita tutkittaessa. Meitä uhkaa tilanne, jossa suomalaiset jäävät ilman oikeutta ulkomaalaisten ulkomailla tekemien rikosten vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti