lauantai 2. elokuuta 2014

KLONDIKEN RIKKAIN NAINEN

Viime torstaina 31.7.2014 päättyi TV5llä uusi sarja Klondike, joka kertoi seikkailijoista ja kullankaivajista Klondiken kultaryntäyksessä Kanadassa 1890- luvulla. Eräs sarjan hahmoista oli sahan omistanut liikenainen Belinda Mulrooney, joka on todella olemassa ollut henkilö.

Tosielämän Belinda Mulrooney syntyi Irlannissa 1872. Se, miten Belinda päätyi nuorena Yhdysvaltoihin ei ole täysin selvillä. Hän joko muutti perheensä kanssa tai hänet lähettiin Amerikassa asuvien sukulaisten luo jostain tuntemattomasta syystä. Joka tapauksessa Belinda asui Pennsylvaniassa, ennen kuin perusti voileipäbaarin Chicagon World´s Columbian Exposition-messuille vuonna 1893 vain 21- vuotiaana. Yritteliäänä naisena hän pari vuotta myöhemmin omisti jäätelöbaarin San Franciscossa, joka kuitenkin tuhoutui tulipalossa ja Belinda menetti keräämänsä omaisuuden. Uuden yrityksen perustamiseen hänen rahansa eivät enää riittäneet, joten hän meni työhön Kaliforniasta Alaskaan kulkevalle laivalle. Reitillä Belinda toimi stuerttina USAn reilut parikymmentä vuotta aiemmin ostamaan Alaskan territorioon matkaaville kulkijoille.

Vuonna 1896 Alaskasta löydettiin kultaa ja myöhemmin myös Kanadan puolelta Klondikesta. Tällöin alkoi legendaarinen kultaryntäys, toistaiseksi viimeinen lajiaan, ja Belinda Mulrooney näki tilaisuuden ansaita rahaa.

Belindalla oli säästöjä noin 5.000 dollaria sen aikaista rahaa ja hän ymmärsi että kullalla eivät useimmiten rikastu kaivajat vaan näille varusteita myyvät henkilöt. Niinpä hän ei sijoittanut rahojaan kullankaivuuvälineisiin tai ruokaan, joita oli jokaisella kullankaivajalla jo viranomaisten määräystenkin vuoksi vaan kertoman mukaan silkkisiin alusvaatteisiin,  puuvillavaatteisiin ja termospulloihin, joista hän sai sijoituksensa kuusinkertaisena kuljetettuaan tavaransa Dawson Cityyn vaativan Chilkootin solan kautta.

Voitoillaan hän perusti Dawson Cityyn ravintolan ja matkustajakodin, ja lisää ansaittuaan hotellin. Kultaa hän ei itse kaivanut, mutta hän omisti tai oli osakkaana viidessä eri kultavaltauksessa jo vuoden 1897 lopulla. Se pitää paikkansa, että Belinda kävi kauppaa sahatuotteilla ja omisti joella ihmisiä sekä tavaraa kuljettavia veneitä. Hän myös palkkasi miehiä rakentamaan mökkejä kullankaivajille. Belinda ei siis tyytynyt vain tienaamaan rahaa entisellä kaupalla, vaan jatkuvasti tutki uusia mahdollisuuksia sijoituksille.

Kuten sarjassa Klondike, myös todellinen Belinda Mulrooney halusi omistaa Klondiken parhaan hotellin. Belinda möi aiemman hotellinsa 24.000 dollarilla ja rakennutti Fairview Hotelin, joka avasi 30 asiakkaalle tarkoitetut huoneensa heinäkuussa 1898.

Alle kolmekymppinen Belinda oli saavuttanut elämässään menestystä ja mainetta Klondiken kultamailla, ja sellainenkin mitä aluksi luulisi tappioksi, kääntyi Belindan eduksi. Eräs tunnettu tapaus on se, jolloin Belinda liikekumppaninaan Alex Macdonald- niminen mies kanssa keräsi talteen hiekkasärkälle juuttuneen laivan lastin. Alex oli työssä suorittava porras ja keräsi itselleen kaiken kullanarvoisen tavaran, ja jätti Belindan osuudeksi vain arvottomiksi katsomansa kumisaappaat. Seuraavana vuonna Alex epätoivoisesti tarvitsi työmiehilleen kumisaappaita ja Belindallahan niitä heidän yhteisyrityksensä ansiosta oli. Belinda pakotti Alexin maksamaan kumisaappaista korkean hinnan, 100 dollaria pari. Asiat kääntyivät siis Belindan eduksi.

Vuonna 1900 Belinda meni naimisiin itseään Kreiviksi tituleeraavan Charles Eugene Carbonneaun kanssa Dawsonin komeimmiksi sanotuissa häissä. Charles väitti olevansa ranskalaista aatelia, vaikka tosiasiassa olikin quebeciläinen kauppamatkustaja ja parturi. Myös Kreivin hahmo on mukana Klondike-sarjassa. Muutamia vuosia Belinda ja Charles elivät ilmeisen onnellisina viettäen osan ajastaan Klondikessa ja osan Ranskan Pariisissa. Parin tiet erkanivat kuitenkin vuonna 1903 tai 1904, eräitten tietojen mukaan Belinda jätti Charlesin tai Charles katosi kaupungista vaimonsa korut ja turkikset mukanaan, niskassaan jo aiemmin saatu kavallussyyte. Belindan ja Charlesin ero virallistettiin vuonna 1906.

Belinda Mulrooney joutui taas aloittamaan alusta, tällä kertaa Fairbanksissa Alaskassa, Yhdysvaltain puolella rajaa. Sisarensa Margaretin kanssa Belinda perusti kaupunkiin menestyvän pankin ja keräsi uuden omaisuuden myös kaivostoiminnassa.

Sarjassa Klondike kerrotaan Belindan kuolleen köyhänä taloudenhoitajana, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Hän keräsi ja menetti omaisuuksia, mutta viimeisin riitti hänelle koko loppuiän. Belinda myös avokätisesti avusti köyhempiä sukulaisiaan kuolemaansa saakka. Belinda Mulrooney vietti eläkevuotensa varakkaana naisena Yakiman kaupungissa Washingtonin osavaltiossa Yhdysvalloissa ja kuoli 95- vuotiaana vuonna 1967.

Vuoden 1900 molemmin puolin naisten vapautus oli vasta alkutekijöissään, naiset olivat miestensä ja isiensä holhouksessa iästä riippumatta. Suomi oli ensimmäinen maa maailmassa, joka antoi naisille täydellisen äänioikeuden vuonna 1906. Kanadassa ja Yhdysvalloissa tultiin Suomen perässä, ja Belinda Mulrooneyn menestys oli monille esikuva naisten mahdollisuuksista pärjätä omillaan miesten maailmassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti