tiistai 5. elokuuta 2014

YRITTÄJÄN YRITYS

Suomen talous yskähtelee ja työttömänä on noin 400.00 ihmistä, lisäksi uusia työttömiä tulee jatkuvasti. Lääkkeeksi työttömyyteen on tarjottu myös työttömien ryhtymistä yrittäjäksi, ja työnantajista Suomessa on jo pula.

Yrittäjyys on Suomessa kuitenkin lähes kirosana, ja sitä vaikeutetaan monilla säännöksillä. Ehkä syynä ovat muinaiset sosialistiset virkamiehet ja toimittajat, mutta yrittäjänä ololla ei ole kansalaistenkaan korvissa hyvä kaiku.

Yksi keino mikä parantaisi yksittäisten kansalaisten käsitystä yrittäjyydestä, olisi korvata sanat "yrittäjä", "yritys" ja niitten johdannaiset jollain myönteisemmällä suomenkielisellä sanalla. Tosiasia on, että sanat "yrittäjä" ja "yritys" vihjaavat mahdollisuuteen epäonnistua yrittämisessään. Yrittäjä yrittää pärjätä muttei välttämättä onnistu, sen ymmärtää jo sanastakin.

Jos sanat korvattaisiin jollain onnistumista lupaavalla sanalla, yrittäjäksi haluavalla ei koko ajan olisi päässä mahdollinen epäonnistuminen. Jo pelkkä sana "yrittäjä" pelottaa alitajuisesti pois osan mahdollisista uusista yrittäjistä, joille siis pitäisi saada uusi nimitys.

Ruotsinkielen "företagare" ja englanninkielinen "entrepreneur" eivät lupaa tuhoa ja vararikkoa nimensä kantajille ja noitten kielten seuduilla yrittäminen on ammatti muitten joukossa.

Esa Paloniemi
Oulu

Forum24-lehdessä 5.8.2014 julkaistu mielipidekirjoitukseni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti