tiistai 24. kesäkuuta 2014

SODAN TUULET JA MAAILMANLOPUN MEININKI

Luin äsken Kalevasta, että presidentti Sauli Niinistö kehottaa varautumaan odotettua isompiin asehankintoihin. Samaa kuulee muualtakin, on oltu huolissaan Venäjän asevarustelusta ja Ruotsikin parantelee armeijansa iskukykyä. Nekin maat, jotka eivät hanki aseita vaan luopuvat entisistään, kuten Hollanti panssareista, ovat Natossa ja käytännössä nekin ovat siis varautuneet sotaan.

Historiankirjoja lukeneena minulla on tuntuma, että näin Ensimmäinen ja Toinen maailmansotakin alkoivat. Ensin varauduttiin ja varustauduttiin sotaan, ja myöhemmin sitten sota tuli. Eikä ilmassa ole pelkästään sota; tuntuu siltä että jonkinlainen kriisi on ihmisillä mielessä. Jatkuvasti pukkaa tuhosta kertovia elokuvia. Ellei tule sota, pitää murehtia pandemiaa, ilmastonmuutosta, taloudellista romahdusta tai jonkinlaista mustaa joutsenta eli ennalta arvaamatonta uhkaa.  Hollywood tekee elokuvia joita ihmiset tutkimusten mukaan haluavat nähdä. Ja nyt on trendinä maailmanlopusta kertovat elokuvat, jopa vanha klassikko Red Dawn tehtiin uusiksi. Ihmisten, ainakin länsimaissa, mielessä pyörii ettei nykyinen meno vastakkainasetteluineen voi jatkua. Jokin loppu on tultava, entisen loppu on uuden alku.

Ratkaisu ei ole niin helppo, että lopetetaan sotaan varustautuminen ja siten vältetään Kolmas maailmansota. Sodan palapelit saattavat olla jo pöydällä, ne pitää vain kasata. Varustautumatta jättäminen vain aiheuttaisi varmistetun tappion ilman mahdollisuutta puolustautua. Parempi että on aseita joita ei tarvitse, kuin tarvita aseita joita ei ole.  

PS. Mahdollisesti Kolmas maailmansota on jo syttynyt, sitä vain sanotaan Sodaksi terroria vastaan tai sitten sota käydään Venäjän kanssa. Tulevat historiankirjat saattavat kutsua Sotaa terroria vastaan Kolmanneksi maailmansodaksi, eihän Ensimmäinenkään saanut nimeään ennen Toista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti