keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

HAUTAJAISRULJANSSI

Olen huomannut, että läheisen kuolema aiheuttaa paljon byrokraattisia pulmia. Tilien ja puhelin- ynnä muitten liittymien lopetus, hautajaisten järjestely ja muun muassa perunkirjoitus. Suomen lain mukaan perunkirjoitukseen tarvitaan katkeamaton ketju virkatodistuksia niiltä paikkakunnilta joissa on asunut 15. ikävuoden jälkeen. Jos vainaja on vaikka 80- vuotias ja asunut kahdella kymmenellä paikkakunnalla elämänsä aikana, tarvitaan virkatodistukset kahdesta kymmenestä maistraatista tai seurakunnasta. Mikäli vainaja on asunut ulkomailla, vaikkapa Ruotsissa kuten moni, sieltä myös tarvitaan asianmukainen todistus. Eräät ovat asuneet monessakin maassa ja virkatodistusten metsästäminen eri maista saattaa olla kallista ja haastavaa. Suomessa ja Pohjoismaissa virkatodistukset saa kohtalaisen helposti eikä välttämättä hintakaan ole korkea, mutta Pohjolan ulkopuolella voi ongelmia tulla.

Tästä virkatodistussulkeisesta pitäisi päästä eroon. Esimerkiksi todistusten saaminen yhdestä paikasta helpottaisi paljon. Itse tosin uskoisin että nykyaikana kuolintodistuskin riittäisi perunkirjoitukseen. Ja miten ratkaistaan asia maahanmuuttajien kohdalla? Monilla maahan muuttaneilla ei ole kotimaassaan toimivaa väestökirjanpitoa tai mahdollisuutta saada virkatodistusta. Heidän kohdallaan lakia pitäisi siis  säätää helpommaksi ja se taas asettaisi suomalaiset eriarvoiseen asemaan.

Kehotan vuoden 2015 eduskuntavaaleissa ehdolla olevia ottamaan perunkirjoitusten helpottamisen  vaaliohjelmiinsa. Suomi harmaantuu ja ihmisiä kuolee, joten asia koskee monia äänestäjiä.

1 kommentti:

  1. Meidän tuttava myös mainitsi, että heillä alkaa tuo sama prosessi nyt lähipäivinä. Pitäisi perunkirjoitus ja muut selvittää, asunto tyhjätä ja kaikki muut järjestelyt siihen päälle. Paljon huomioonotettavia asioita. https://www.tapiomakela.fi/rikosoikeus

    VastaaPoista