torstai 5. syyskuuta 2019

POLIISIN YKSITYISTÄMINEN

Suomessa ja myös Oulussa poliisi kamppailee liian vähillä voimavaroilla järjestystä ylläpitääkseen. Poliiseja on yksinkertaisesti liian vähän ja poliitikkojen ohjaus vie monia poliiseja pois kaduilta somettamaan.

Viime aikoina on puhuttu paljon yhteiskunnan toimintojen yksityistämisestä eli muuttamisesta bisnekseksi. Ideana on, että sitä saa mistä maksaa ja toiminnan tulee maksaa itsensä sekä tuoda voittoa. Juuri kuten yrityksen tuleekin.

Myös poliisin yksityistämistä tulisi harkita. Ajatus ei ole uusi; Yhdysvaltain San Fransiscossa perustettiin 1800-luvulla juuri poliisipulaa torjumaan järjestelmä nimeltä Patrol Special eli poliisipiirejä yksityistettiin ja poliisitoimi näillä myytiin yksityisille yrityksille. Nämä piirit toimivat edelleen ja niitä valvoo San Fransiscon poliisi mutta ne eivät ole osa kaupungin poliisilaitosta. Patrol Special-piirien yrittäjät ja asukkaat maksavat Patrol Special- piireille niitten palveluksista.

Myös Suomessa eräät terveyskeskukset ja palokunnat toimivat kunnan kanssa tehtyjen sopimusten varassa. Yksityistäminen ei vierasta Suomessakaan.

Yksityistämällä poliisi kuntalaiset saisivat juuri sellaista poliisipalvelua, josta maksavat. Jos halutaan poliisin partioivan kadulla, tehdään sopimus yrityksen kanssa joka tekee niin ja jos taas halutaan poliisin pysyvän poissa näkyviltä ja näkyvän vain tarvittaessa, tehdään halutunlainen sopimus.

Kaikkein parasta olisi, jos poliisi, terveydenhuolto, palokunnat, posti tms olisivat yhteiskunnan tuottamia palveluita mutta en näe sen olevan enää nykypäivää. Maksamme verotaakkaa mutta emme pääse verovaroja jaettaessa äänestämään jaloillamme. Yksityistäminen antaisi meille tämän oikeuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti