lauantai 19. toukokuuta 2018

VARUSMIESPALVELUS EI OLE TÄTÄ PÄIVÄÄ

Puolustusministeri Jussi Niinistö heitti ilmaan ajatuksen naisten vapaaehtoisen asepalveluksen jäädyttämisestä vuodeksi. Naiset eivät siis vuoteen voisi päästä armeijaan ja Puolustusvoimat säästäisi tänä aikana nelisen miljoonaa euroa muihin tarkoituksiin.

Ajatus on outo 2010-luvun loppupuolella maailman tasa-arvoisimmassa maassa. Naiset saavat käydä armeijan vain vapaaehtoispohjalta eli voidaan päätellä varusnaisten olevan useimpia pakkopullana armeijan ottavia varusmiehiä motivoituneempia aseelliseen palvelukseen.

Parempi ratkaisu olisi tiukentaa asepalvelukseen pääsyn vaatimuksia. Esimerkiksi yli- tai alipainoisia ei otettaisi armeijaan, tai silmälasipäisiä, taikka kaksoiskansalaisia. Vaatimusten tiukennuksilla saataisiin asevelvollisten määrää laskettua ja halutut säästöt sitä kautta sulkematta ketään sukupuolen perusteella ulos.

Kaikkein parasta olisi vapaaehtoinen asepalvelus. Yksi motivoitu Törni sotii paremmin kuin kymmenen pakolla riviin määrättyä Riitaojaa, joita upseeri johtaa selän takaa aseella uhaten. Ihmisen; miehen naisen tai muun, voi pakottaa rintamalle mutta ei pakottaa taistelemaan. Suomalainen on liian jääräpäinen tappamaan ihmisiä vain siksi että nappiherra käskee. Ennemmin suomalainen antaa tappaa itsensä kuin tappaa vastoin tahtoaan muitten määräyksestä. Tästä on hyvä esimerkki Jatkosodan ainoa suomalainen sotasankari Arndt Pekurinen.

Ajatukseni on, että vapaaehtoisesti varusmiespalvelukseen hakeneet ja siihen hyväksytyt saisivat täyden ylläpidon asumisine ja terveydenhuoltoineen kuten nytkin ja sen lisäksi pienen palkan. Mikäli armeijan määrä pidetään kohtuullisena, niin kustannukset voivat olla nykyisen varusmiesarmeijan luokkaa. Sotilaat voisivat ehkäpä vähentää univormujen ja muitten varusteitten hankinnan verotuksessa, mikäli ostavat varustuksen mieluummin itse Varustelekalta kuin luottavat armeijan kamoihin. 

Pakollinen asepalvelus ei ole enää tätä päivää, mutta maailma on lähempänä sotaa kuin pitkiin aikoihin. Suomen puolustustamiseen täytyy varautua uusin keinoin eikä käydä viime sotaa uudelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti