maanantai 21. toukokuuta 2018

HOUSE OF CARDS JA BOHEMIAN GROVE

Suosittu televisiosarja House of Cards päättyi viidenteen kauteen johtuen pääosan esittäjän Kevin Spaceyn 1980-luvulle juontuvista seksuaalisista ahdisteluista. Näyttelijä Anthony Rapp kertoi lokakuussa 2017 Kevin Spaceyn ahdistelleen häntä vuonna 1986.Tämän jälkeen ahdisteluista kertoi kertoi 14 muutakin miestä sekä nainen, joka kertoi Spaceyn ahdistelleen hänen poikaansa. Paljastukset päättivät Kevin Spaceyn menestyksekkään uran Hollywoodissa ja hänen tähdittämänsä House of Cards- sarjan.

House of Cards kertoi Spaceyn esittämän häikäilemättömän poliitikon Frank Underwoodin noususta Yhdysvaltain presidentiksi yhtä häikäilemättömän vaimonsa Clairen tuella, Clairen toimiessa varapresidenttinä. Poliittisten lehmänkauppojen ja koplausten lisäksi Underwoodit eivät epäröineet tarvittaessa murhata etujensa uhkaajia. Sarja oli amerikkalainen versio brittiläisestä sarjasta 1990-luvulta, joka perustui samannimiseen Michael Dobbsin romaaniin.

Sarjan neljä ensimmäistä kautta olivat hienoja mutta viidennessä tarina alkoi muuttua mielenkiintoiseksi. Presidentti Frank Underwood osallistui kaudella 5 mahtavien miesten salaiseen kokoontumiseen nimeltä Elysium Fields, jossa osallistujat avasivat juhlansa palvomalla valtavaa varispatsasta. Tämä ei ole täyttä fantasiaa, vaan vuodesta 1878 amerikkalainen Bohemian Club on järjestänyt Kaliforniassa kaksiviikkoiset kesäjuhlat maailman mahtavimmille miehille. Naiset ja lapset pääsevät alueelle vain rajoitetusti. Näitten Bohemian Grove- tilalla järjestettyjen juhlien maskotti on 1920-luvulla pystytetty pöllöpatsas.

Bohemian Grove´ssa on muokattu maailmahistoriaa, eikä vain juhlittu; siellä suunniteltiin Manhattan- projekti vuonna 1942, joka johti atomipommin keksimiseen ja Kauhun tasapainoon USA:n ja Neuvostoliiton välillä.

Presidentti Underwood sai sarjan juhlissa ajatuksen. Hän tajusi, että todellinen valta ei ole poliitikoilla ja presidenteillä vaan vallanpitäjien takana ovat todelliset vallanpitäjät eli liike-elämä. Raha pyörittää maailmaa ja ilman rahaa ei tehdä politiikkaakaan.

Frank Underwood alkoi sarjan viidennellä kaudella punoa uutta juonta kasvattaakseen omaa ja vaimonsa valtaa; hän suunnitteli juonen joka virallisen version mukaan "pakotti" Underwoodin luopumaan Yhdysvaltain presidentin virasta ja luovuttamaan Valkoisen Talon isännyyden varapresidentille eli vaimolleen Claire Underwoodille. Ideana oli, että Frank entisenä presidenttinä saisi ison viran yksityisen liike-elämän puolelta ja vaimonsa Claire pitelisi politiikan ohjaksia. Yhdessä Underwoodin pariskunta halllitsisi sekä isoa rahaa että politiikkaa, toinen toistaan tukien.

Tarina jäi ikävästi kesken; Clairesta tuli Yhdysvaltain presidentti mutta Frankin kohtalo jäi auki.

Ja miksi tarina jäi kesken juuri sen alkaessa käsitellä vallanpitäjiä vallanpitäjien takana, maailman salaisia valtiaita? Todennäköisesti juuri siksi. Harvoin, jos koskaan mitään tapahtuu sattumalta. On mahdollista, että nämä vallanpitäjät vallanpitäjien takana huomasivat House of Cardsin tuovan miljoonien katsojien silmien eteen fiktiivisenä tarinana ajatuksen etteivät presidentit ja poliitikot olekaan laitimmaisia päätöksentekijöitä vaan naruista vetelee pimennossa joku muu.

Tällaisen ajatuksen käsittely suositussa politiikkaa käsittelevässä televisiosarjassa olisi saanut osan katsojista miettimään, miten asiat todellisuudessa päätetään. Onko äänestämisellä merkitystä vai onko se vain lasershow massojen tyydyttämiseksi?

Eli Joku Jossakin havaitsi House of Cardsin lipuvan liian lähelle salattua totuutta ja mahdollisesti saavan ihmiset miettimään, kyselemään ja tutkimaan.

Kevin Spacey ollee seksuaalinen ahdistelija. Mutta ajankohta jolloin asia paljastui pistää miettimään likaista peliä. Juuri kun House of Cards alkaa lähestyä tuntematonta totuutta iski Jonkun Jossakin herkkään kohtaan, 30 vuotta ahdistelusta hiljaa ollut uhri päättää tulla esiin. Ehkäpä Joku Jossakin rohkaisi häntä paljastamaan ahdistelut juuri tuolloin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti