maanantai 28. toukokuuta 2018

SOMALIEN JA TURKKILAISTEN ROTUMELLAKKA

Facebookissa, Hommaforumilla ja Junes Lokan (asyl) nettikanavilla on parin päivän ajan liikkunut tietoja somalien ja turkkilaisten riidasta Helsingin Itäkeskuksessa.

Ilmeisesti neljä turkkilaista, mahdollisesti turkinkurdia, Alanya- kaupan työntekijää on 26.5.2018 pahoinpidellyt somalin. Tapauksen kerrotaan olevan etukäteen suunniteltu. Syy pahoinpitelyyn on tiettävästi riita parkkipaikasta, joka johti noin 200 ihmisen spontaaniin rähinöintiin heti tiedon pahoinpitelystä levittyä. paikalle jouduttiin kutsumaan useita poliisipartioita tilannetta rauhoittamaan.

Facebookissa kerätään nyt väkeä mielenosoitukseen Helsingin Puhosen Alanya-kauppaa vastaan. Kauppaa suutetään systemaattisesta rasismista, työntekijöitten kaltoinkohtelusta, laittomista irtisanomisista ja surkeasta asiakaspalvelusta. Mielenosoitus on tarkoitus pitää huomenna tiistaina 29.5.2018. Salatulla Facebook-sivulla sanotaan mielenosoituksen olevan väkivallaton ja se on suunnattu niitä vastaan, joita asia koskee.

Alanya-kauppaketju on julkaissut netissä anteeksipyynnön, jossa se pahoittelee tapahtunutta, sanoo rankaisseensa asiaan osallisia työntekijöitään ja tulleensa yhteisymmärrykseen vammoja saaneen uhrin kanssa. Välikohtausta on ollut selvittelemässä poliisin lisäksi imaami.

Kaikki eivät kuitenkaan ole valmiita rauhanomaiseen mielenosoitukseen. Vuonna 1982 syntynyt ilmeisesti somalitaustainen sairaanhoitaja julkaisi seuraavan kirjoituksen netissä:

"Isku tulossa ALANYA kauppaan aseet on jo hankittu. Kauppaan miehet riisutaan alasti kaikkien edessä."

"Ollaan heidän kotiovella yöllä alanyakauppaan sankarit eivät saa nukkua no ehkä haudassa annan lupaa heille nukkua. Meitä on iso joukko somaleita. Pelkurit vastaan somalit."

"On jo muodostettu pieni ryhmä meistä. Miehet jotka pahoinpitelivät poikaa on tiedossa somaliyhteisössä. Ollaa saatu lyhyessä ajassa heidän koti osoitteet ja perhekoot. Somalit eivät pelkää yhtään mitään. Annamme kurdi miehille iskuja samalla mitalle takaisin. Rangaistus on peliä sakko ja sen maksamme ilomielin, olkaa varovaisia LANYAN kauppaan sankarit."

Tekstissä ovat mukana sairaanhoitajan kirjoitusvirheet. Junes Lokka on puhunut puhelimessä väkivaltaisen somalihoitajan kanssa ja poliisi on tiedon mukaan pyytänyt poistamaan nettipostauksen viittaukset aseisiin.

Tämä on vakava asia. Maailmalta kuuluu melkeinpä kuukausittain uutisia tummien etnisten ryhmien mellakoinnista joko valkoisia tai muita värikkäitä ryhmiä vastaan. Yhdysvalloissa vuoden 1992 mellakat olivat paljolti mustien ja korealaisten välistä kärhämää, joka sai alkunsa korealaisen kauppiaan ammuttua mustan ryöstäjän. Rodney Kingin pahoinpitelystä syytettyjen valkoisten poliisen alkuperäinen vapauttava tuomio oli vain osasyy.

Ruotsissa mellakat tummien maahanmuuttaneitten kaupunginosissa ovat jo normi. Ruotsin valtio aikookin tehdä poliisi- ja pelastushenkilöstön työn estämisestä laitonta. Jo pitemmän aikaa palokunta ja ambulanssit Ruotsin suurimmissa kaupungeissa ovat vaatineet poliisisaattueen suorittaakseen pelastustehtäviä maahanmuuttajalähiöissä.

Samaan suuntaan mennään Suomessakin. "Tänään Ruotsissa, viiveellä Suomessa".

Mellakat, väkivalta, sabotaasi palokuntaa ja ambulansseja vastaan sekä poliisin kyvyttömyys toimia on totta muutamassa vuodessa myös Suomessa. Ruotsin poliisi on pyrkinyt rauhoittamaan mellakoita keskustelemalla mellakoitsijoitten kanssa, mutta koska se ei ole toiminut, on suunniteltu Ruotsin armeijan lähettämistä turvaamaan maahanmuuttajalähiöt.

Kysymys, joka Suomessa täytyy tehdä kuuluu näin: haluammeko tällaisen tulevaisuuden?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti