torstai 30. marraskuuta 2017

KAUPPAMATKUSTAJAN KUOLEMA

Arthur Miller kirjoitti vuonna 1949 näytelmän Kauppamatkustajan kuolema. Näytelmässä kerrotaan Willy Lomanin ja hänen perheensä elämän alamäestä. Kauppamatkustajan kuolemasta on tehty muutamakin elokuva ja se on eräs tunnetuimmista näytelmistä.

Kultturellia aasinsiltaa on hyvä jatkaa vakavampiin nykyajan tapahtumiin; ihmisten sairastumisiin ja kuolemiin.

Helsingin kaupunki on tähän asti antanut laittomasti maassa oleville ulkomaalaisille eli ns. paperittomille "kiireellistä" hoitoa, pelastaaksen välittömästi vaarassa olevat paperittomat. Eilen 29.11.2017 äänin 45-39 Helsingin kaupungin valtuusto päätti laajentaa ilman henkilö- tai muita papereita Suomessa olevien, toisinaan rikoksilla itsensä elättävien ulkomaalaisten hoitoa, nyt paperittomille annetaan "välttämätöntä" hoitoa. Tämä tarkoittaa myös kiireettömän hoidon antamista. Luonnollisesti esityksen kannattajat sanovat että "tämä ei ole keneltäkään pois", "kenenkään etuja ei tarvitse leikata" ja "tämä ei houkuttele ketään Suomeen". Mikään näistä väitteistä ei pidä paikkaansa.

Suomalaisella yhteiskunnalla on vain tietty määrä voimavaroja eli rahaa käytettävissään. Aina kun yhdelle annetaan, Helsingin tapauksessa paperittomalle, toiselta leikataan eli suomalaisilta ja Suomessa laillisesti olevilta ulkomaalaisilta veronmaksajilta. Joltain on pakko ottaa, jotta toiselle voi antaa, ilmaisia lounaita tai terveydenhuoltoa ei ole. Joku maksaa aina, usein säntillisesti veronsa hoitava Suomen asukas, joka maksaa sekä omat laskunsa että lainvastaisesti Suomessa olevien ulkomaalaisten laskut.

Myöskään se ei pidä paikkaansa, että Helsingin höveli päätös jakaa muitten rahoja ei houkuttele ihmisiä Suomeen. Ajatelkaapa tilannetta, että Afrikassa on maa, jossa sairaanhoitoa saa vain rahalla ja se ei ole yhtä laadukasta kuin Suomessa. Tällaisessa maassa elävä esimerkiksi syöpää sairastava joutuu miettimään että kotimaassa ei saa hoitoa mutta Suomessa saisi ilmaisen hoidon ja elatuksen. Vaihtoehtoina on siis kuolla köyhänä pian tai elää pitkään rikkaana, suomalaisten veronmaksajien rahoilla.

Tällainen henkilö taatusti alkaa miettiä matkaa Suomeen ja vaikka sairaista vain osa saapuu tänne elättämään itsensä muitten kustannuksella, niin sekin sekin riittää romuttamaan Suomen yhteiskunnan palveluineen. Rahat eivät nytkään riitä edes suomalaisille.

Helsingin päätös on vasta lopun alkua; samaa tullaan ehdottamaan myös Oulussa, muissa Suomen kaupungeissa ja pienissäkin kunnissa. Kun se ei kerran "ole keneltäkään pois."

Suomella on vastuu ainoastaan suomalaisista. Jos rahaa suomalaisten hoitamisen jälkeen jää, voidaan ehkä auttaa ulkomaalaisia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti