tiistai 24. lokakuuta 2017

UNIVORMUSSA JULKISUUDESSA

Oululainen varusmies osallistui lauantaina 21.10.2017 sananvapautta puolustavaan mielenosoitukseen 05- kuvioisessa palveluspuvussaan. Hänet on nyt ilmoitettu Puolustusvoimille ja tänään 24.10. media kertoi, että varusmiehen osallistuminen mielenosoitukseen tutkitaan ja kyseista oululaista miestä tulla kuulustelemaan.

Puolustusvoimissa on voimassa periaate, että univormussa eri tapahtumiin osallistuminen olisi tekisi osallistumisesta virallista toimintaa. Eli univormu päällä ollaan aina palveluksessa, siviilipuvussa ollaan yksityishenkilönä.

Kesän 2017 Pride-tapahtumaan osallistui Puolustusvoimien palveluksessa oleva ylikersantti univormussa, ja aluksi häntäkin ruvettiin tutkimaan teostaan. Puolustusvoimat kuitenkin pian muutti kantaansa lievemmäksi ja sanoo nyt olevan "jokaisen omassa harkinnassa" osallistuuko univormussa Prideen.

Kyseessä olevan isänmaallisen varusmiehen tutkinta on vakava asia. Puolustusvoimien mielestä on sopivaa, osallistua homojen Pride-tapahtumaan, mutta ei puolustaa mielenosoituksessa sananvapautta. Todennäköisesti syynä on se, että homot ovat yleisesti hyväksyttyjä, mutta lauantain sanavapautta puolustava mielenosoitus oli Kansallimielinen liittouma-nimisen Facebook- ryhmän järjestämä.

Ymmärrän kyllä, että Suomen hallitus vastustaa isänmaallisuutta ja kaikkea, mikä voisi uhata tai kritisoida hallituksen toimintaa, mutta peräänkuulutan tasapuolisuutta. Mielestäni ei sovi, että joihinkin tapahtumiin saa osallistua rangaistuksetta, ja joihinkin ei. Sääntöjen tulee olla samat kaikille.

Olen aiemminkin kirjoittanut univormuista Pridessä ja muissa tapahtumissa. Mielipiteeni ei ole muuttunut; armeijan, poliisin ja muitten univormua käyttävien tahojen tulisi osallistua mahdollisimman paljon kaikenlaisiin tapahtumiin. Tämä tekisi univormuista tuttuja ja saisi yleisön suhtautumaan univormuihin neutraalisti, ilman että aletaan miettiä "Mitähän nyt on tekeillä kun poliisi on paikalla? Uskaltaako täällä ollakaan?"

Sääntöjen on oltava kaikille samat. Joko kaikki saavat osallistua univormussa kaikkeen, tai sitten ei kukaan mihinkään.

1 kommentti:

  1. Siitä onkin joku vuosi vierähtänyt kun natsit marssivat Suomen armeijan asepuvuissa...

    VastaaPoista