perjantai 20. lokakuuta 2017

NATOTTAAKO?

Suomen entinen Venäjän suurlähettiläs Hannu Himanen haluaa uudessa kirjassaan Suomen liittyvän NATO:on "pian, ilman kansanäänestystä ja vaikka ilman Ruotsia". Himasen mukaan Suomi on jo Venäjälle NATO-maa, joka on yhteistyössä Pohjois-Atlantin liiton kanssa, mutta jolla ei ole muodollisia turvatakuita.

Suomea viedään NATOn jäseneksi, se on selvä ja jäsenyys on vain ajan kysymys. Ajatusta NATO:on kuuluvasta Suomesta juntataan suomalaisten tajuntaan, niin voimalla, että en usko olevani ainut joka ajattelee "liitytään sitten NATO:on niin loppuu tämä saatanan vinkuminen. Parempi kertarytinä ja ehkä jopa Iso Rähinä kuin jatkuva kitinä". Loppuisi ainakin herrojen Natokiimainen korskeaminen ja päästäisiin rauhassa seuraamaan Idolseja tai jotain urheilua. (huom. sarkasmi)

Itse uskon että NATO:on liittyminen tietää sotaa Venäjää vastaan. Vähintään kylmää sotaa, ellei kuumaa taisteluineen Karjalassa ja Raatteentiellä kuten aiemminkin.

Kylmä tai kuuma sota; Suomi kärsii ja häviää. Kylmässä sodassa Suomelle elintärkeä Venäjänkauppa tukahtuu ja kuumassa taistelut tullaan käymään Suomessa, joko viimeisessä Natomaassa ennen Venäjää tai ensimmäisessä Natomaassa Venäjältä länteen. Sillä ei ole väliä kumpi hyökkää ensin; voittaja kirjoittaa historian ja tulevan sodan historiassa voittaja kertoo joutuneensa ensin hyökkäyksen kohteeksi tai olleensa pakotettu tekemään ennaltaehkäisevän hyökkäyksen torjuakseen häviäjän valmisteleman hyökkäyksen.

Suomi on erehtymättä useita kertoja onnistunut olemaan häviäjän puolella jokaisessa käymässään sodassa läpi historian. Viimeksi taisimme olla voittajan puolella osana Ruotsia sodassa Tanskaa vastaan 1670-luvulla. Suomella ei ole sodan voittamisen kulttuuria ja häviäminen; torjuntavoitot, hopeamitalit ja pistesijat ovat tuttuja myös liike-elämästä, Euroviisuista ja urheilusta.

Kyllä me sotia osaamme, ainakin voittaa taisteluita, mutta sodan voittaja ei ole sama kuin taistelun voittaja. Myös tulevassa sodassa olemme häviäjän puolella, tämänhetkisen tiedon mukaan Naton mutta jos tilanne jyrkästi muuttuu voi se olla Venäjäkin. Suomi ei pysty voittamaan sotaa.

Olkoon voittaja meille armollinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti