sunnuntai 22. toukokuuta 2016

AVOAUTOINDEKSI

Joitakin vuosia sitten luin artkkelin jossa sanottiin talouden noususuunnan näkyvän  rakennustyömaitten nostokurjista. Mitä paremmin talous vetää, sitä enemmän horisontissa näkyy nostokurkia merkkinä rakentamisesta. Kun rahaa on niin silloin rakennetaan ja kun rahaa on vähemmän niin rakennustyötkin vähenevät tai loppuvat joksikin aikaa kokonaan.

Uskon tämän "nostokurki-indeksin" pitävän paikkansa. Ainakin vuonna 2008, juuri ennen romahdusta, kun talous vielä toimi kuin rasvattuna parvekkeeltani Oulun Alppilassa näkyi 11 nostokurkea eri puolilla kaupunkia. Sitten tuli Lehman Brothers- rahoitusyrityksen subprime- ongelmista johtunut yrityssaneeraus ja siitä johtunut vuonna 2008 alkanut finanssikriisi, joka puolestaan johti Euroopan Unionin eurokriisiin. Näistä syistä talous alkoi yskiä ja takkuilla, Suomella ja muilla länsimailla oli "takana loistava tulevaisuus" sekä nostokurjet katosivat Oulunkin taivaanrannasta. Kahdeksan vuotta myöhemmin ei vieläkään ole toivuttu talouden alamäestä.

Pieniä merkkejä paremmasta ehkä siintää horisontissa; jokunen nostokurki on palannut Oulun kaupunkiin. Olen myös huomannut Oulun teillä melkoisen monta avoautoa.

Joskus muinoin avoauto oli hupiauto ja tästä syystä niitä verotettiin vielä ankarammin kuin käyttöautoja eli niitä liikkui vain vähän Suomessa, ehkä osittain ilmastonkin vuoksi mutta eipä niihin ollut verojenkaan vuoksi varaa kuin rikkailla.

Mutta nyt avoautoja tulee kesän kynnyksellä vastaan lähes joka kerta kun käyn kaupungin suunnassa. Avoautoja on selvästi enemmän kuin aiemmin, vaikkapa vain pari vuotta sitten. Jotain on Suomessa tapahtunut.

Suomen ilmasto on kylmähkö ja sateinen, tästä syystä avoauto ei ole kovinkaan käytännöllinen Suomen teille. Talveksi tarvitaan koppiauto ja lämmitys. Eli päättelen Suomeen parissa vuodessa ilmaantuneen enemmän ihmisiä, joilla on halu ja rahaa pitää kahta autoa; toista käyttöön ja avoautoa kesäksi hupiajeluihin. Tämä voi johtua liikemiespääministeri Juha Sipilän ja Kokoomuksen verojenalennuksista jolloin useammilla on varaa harrasteautoihin, tai sitten talous on aloittanut hitaan kipuamisensa ylöspäin jolloin useampi tienaa enemmän ja voi laittaa rahansa ylellisyysautoon.

Toivon Suomen talouden olevan kohentumassa. Perustelen toivettani Juha Sipilän lestadiolaisuudella; omat lestadiolaiset sukulaiseni olivat vaatimatonta ja pröytäilemätöntä väkeä eli epäilen ettei lestadiolainen pääministeri hyväksyisi hupiautojen verojen alennusta. Näin tosin saattanut tapahtua, koska autovero laski tänä vuonna 2016 pieni- ja keskipäästöisillä autoilla ja ehkäpä urheiluautotkin nykyään ovat ympäristöystävällisiä ja niitten hiilidioksidipäästöt ovat pienentyneet.

Mutta kuitenkin; jospa talouden käyrät ovat lähes vuosikymmenen jälkeen alkaneet osoittaa ylöspäin ja tästäkin kurimuksesta päästään lähivuosina kuivalle maalle. Ja nousun airueina olisivat epäkäytännölliset mutta ylelliset avoautot.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti