lauantai 30. tammikuuta 2016

VIINA VAPAAKSI

Suomessa on viime aikoina purettu sääntö-Suomen rajoituksia; kaupat saivat oikeuden itse päättää aukioloajoistaan ja huumeitten laillistaminen on vain ajan kysymys. Säännöillä ei Suomen kuratalous nouse, joten toivoa on että sääntöjen purku rahan liikkumaan suomalaisten eduksi.

Suomalaiset ja Suomen ulkomaalaiset asukkaat juovat viinaa, sen tietävät kaikki. Tällä hetkellä sääntö-Suomen rajoitukset saavat Suomen asukkaat kantamaan rahansa naapurimaitten viinakauppoihin eli rahat menevät ulkomaille pois Suomen taloudesta ja viinan aiheuttamat haitat jäävät Suomeen ja suomalaisten kustannettavaksi.

Tämä ei ole toimiva järjestelmä ja asialle täytyy tehdä jotain.

Ehdotan paluuta vanhaan malliin; jokainen kykenevä saa ryhtyä valmistamaan alkoholijuomia ja myymään niitä täysi-ikäisille. Vuoteen 1776 asti jokaisella oli oikeus valmistaa alkoholia ja tienata lisätuloja viinan myynnillä, joten ajatus ei ole uusi. Viinan poltto ja kiljun valmistus ovat katoavaa kansanperinnettä ja olisivat uudelleen herätettynä toimivaa suomalaista kotiteollisuutta, joka helpottaisi ihmisten taloustilannetta ja tekisi viinapolttajista pienyrittäjiä joista eräistä saattaisi tulla ajan mittaan suuryrittäjiä. Kansalaisopistotkin saisivat lisää maksavia oppilaita viinan,kiljun,oluen ja viinin valmistuskursseille.

Viinanjuojat saisivat ehdotuksellani kotimaista kotiseudun alkoholia, viinayrittäjät rahaa, valtio verotuloja, viinaan käytetyt rahat jäisivät Suomeen ja talous saisi piristysruiskeen. Viinaa on säännelty ja jopa kielletty mutta silti viinaa juodaan. Otetaan siis rahat pois ulkomaalaisten viinakauppojen taskuista suomlaisten eduksi.

Äkkiseltään ajatukseni on pöyristyttävä; 250 vuotta viinaa on yritetty säännellä ja nyt se vapautettaisiin. Kuitenkin; viinan kirot meillä jo sääntö-Suomessa on ja viina vapauttamalla saataisiin valtiolle lisätuloja joilla viinan haittoja voidaan torjua. Ja kapitalismin lait ajavat huonon viinan tekijät pois markkinoilta ynnä verottaja pitää huolen verojen maksusta.

Huumeitten vapautus on nurkan takana, mutta aloitetaan ensin vapauttamalla viina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti