torstai 28. tammikuuta 2016

KOJOOTIT

Suomeen on Venäjältä pahimpien arvioitten mukaan tulossa jopa satoja tuhansia turvapaikanhakijana saapuvaa siirtolaista. Suomen hallitus tuntuu kuitenkin uskovan että Suomen rajojen vartiointi on Venäjän vastuulla, huolimatta omista rajavartijoistamme, tullista, poliisista ja armeijasta. Suomen päättäjien piiristä on esitetty ajatuksena, että Venäjä käy salaista hybridisotaa Suomea vastaan päästämällä laittomat maahantulijat Suomen rajoille hakemaan turvapaikkaa. Ideana on uhata päästää Suomeen Venäjältä niin paljon turvapaikkaa hakevia, Venäjällä vuosiakin asuneita ulkomaalaisia Intiasta, Afganistanista, Irakista yms, että Suomen kuralla oleva talous ei sitä kestäisi vaan suomalainen sosiaalidemokratia romahtaisi. Väittämän mukaan Venäjä laskelmoi Suomen poistavan tai luopuvan Euroopan Unionin Ukrainan tapahtumien vuoksi asettamista pakotteista, jotta Venäjä tiivistäisi Suomen vastaisen rajansa entiselleen, sellaiseksi kuin se on ollut vuosikymmeniä; josta ei asiattomasti läpi tulla.

Ehkä pitää paikkansa; suurvallalla on suurvallan politiikka, mutta silti pidän outona ajatusta että Venäjän pitäisi estää maassa olevien ulkomaalaisten lähtö pois Venäjältä. Siitä vasta haloohelsinki nousisi kun irakilaiset, intialaiset ynnä muut pakotettaisiin ilman laillista syytä jäämään Venäjälle.

Suomen rajavartiolaitos epäilee laittomien siirtolaisten tulvan leviävän virallisten rajanylityspaikkojen ulkopuolelle; maastorajoille joista osa on eurooppalaisittain villiä erämaata.

Siitä tulee valtava mediamylläkkä kun rajaseudun asukkaat ja vaikkapa Urho Kekkosen kansallispuistossa vaeltavat joutuvat vastakkain metsässä harhailevien ulkomaalaisten kanssa. Osa on varmasti nälissään ja saattaa turvautua väkivaltaan ja rikoksiin saadakseen ruokaa ja tarvikkeita.

Yhdysvalloissa tällainen tilanne jo on Meksikon vastaisella rajalla. Siellä kojootti- nimellä tunnetut henkilöt opastavat maksua vastaan laittomia siirtolaisia USAn puolelle rajaa. Toisinaan kojootit ryöstävät asiakkaansa ja jättävät nämä aavikolle oman onnensa nojaan, elleivät tunne sääliä ja tapa näitä. Rajanylittäjien ruumiita löytyy raja-alueen lähistöltä runsaasti joka vuosi. Tämä voi tapahtua myös Suomen itärajalla pienemmässä mittakaavassa.

Yhdysvaltain Meksikon vastaisella rajalla partioivat myös kansalaispartiot, osa haluaa estää sirtolaisuuden ja osa auttaa heidät Amerikkaan. Vapaaehtoiset tarkkailevat rajan pintaa ja ilmoittavat rajanylittäjistä USAn rajavartijoille tai auttavat heitä vedellä ja ruualla selviämään. Sekä siirtolaisuutta estäviä ja auttavia partioita on haukuttu; estäjät ovat äärioikeistolaisia rasisteja ja auttajat piipertäjiä, jotka avustavat rikollisia ja laittomasti maahan tulevia eli edistävät rikollisuutta.

Pidän mahdollisena että Suome itärajallakin tullaan näkemään vapaaehtoisia rajapartioita kaupunkien katupartioitten tapaan, ja todennäköisesti kojootitkin ottavat talteen maahantulijoitten irtorahat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti