maanantai 4. tammikuuta 2016

JÄÄVUORI JARI AARNIO

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Seppo Aarnio vapautui marraskuussa 2015 kahden tutkintavankeudesta ja häntä odottaa yhä syytteet isomman luokan huumerikoksista. Tähän mennessä Jari Aarnio on jo tuomittu rekisterimerkintärikoksesta, virka-aseman väärinkäyttämisestä ja lahjuksen ottamisesta 1 vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen sekä menettämään virkansa poliisissa, niin sanotussa Trevoc-jutussa syytettynä. Jari oli käyttänyt poliisipäällikönä junaillut poliisin valvontalaitten hankinnat osittain omistamalleen Trevoc- yhtiölle, jolta Jari sai lahjuksia, kuten lainaksi useita kertoja pakettiauton ja käyttöönsä kaksi tablettitietokonetta. Lisäksi Jarin katsottiin järjestäneen erästä rikollispomoa hyväksikäyttäen 200.000 euron rahoituksen Trevocille.

Jari Aarnion epäillään myös käyneen huumekauppaa, vuotaneen poliisin tietoja rikollisille ja ottaneen muitakin lahjuksia kuin se, josta hänet on tuomittu.

Tilanne on Suomessa toistaiseksi ainutlaatuinen; korkea poliisiviranomainen syyllistyy huumekauppaan, tekee yhteistyötä rikollisten kanssa ja joutuu tilille teoistaan. Tällaista näkee yleensä vain amerikkalaisissa elokuvissa ja ulkomaitten uutisissa, lähinnä kehittymättömissä maissa.

Jari Aarnio kiistää syyllisyytensä ja sanoo joutuneensa lavastetuksi. Ehkä näin on, ehkä ei. Oletetaan ettei ole.

Median kirjoituksista saa helposti käsityksen, että Tapaus Jari on yksittäistapaus, yksi paha kyttä 7.000 hyvän kytän joukossa. Epäilen että näin ei ole. Pari muutakin on jo Aarnio-jutussa tuomion saanut.

Ensimmäiset epäilyt Jari aarnion rikoksista saatiin jo vuonna 2007 ja jo vuonna 2009 Jari sekä kolme hänen alaistaan saivat syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta mutta Jari vapautettiin syytteestä. Jari oli syytteen jälkeen pari vuotta turvallisuusasiantuntijana Elisalla ja palasi poliisiin päällikön virkaan ilman ongelmia vuonna 2011.

Jos syytteet pitävät paikkansa, Jari Aarnio ei ole voinut toimia ilma poliisitovereittensa suojelua ja vaitioloa. Missä tahansa työpaikalla kielikellot saavat vähintäänkin huonon maineen ja poliisi tuskin on erilainen. Vuoden poliisiksi 30-vuotiaana vuonna 1987 valittu poliisimies Jari Aarnio on luultavasti saanut hiljaista tukea virkaveljiltään poliisissa ja nämä ovat jostain syystä pysyneet vaiti, jos ovat epäilleet tai saaneet selville Jarin syyllistyvän rikoksiin. On mahdollista, että poliisissa korruptio, tietojen vuoto rikollisille ja muut rikokset ovat yleisempiä kuin yleisölle mediassa kerrotaan. Kun päivät on rikollisten seurassa, niin seura tekee kaltaisekseen ja oma etu houkuttelee.

Toivottavasti näin ei ole, mutta yhteiskunnan romahdus näkyy ensimmäisenä poliisin ja muitten viranomaisten muuttumisena epäluotettavaksi ja oikeuden saamisena vain lahjuksilla, kuten monissa ulkomaissa. Jari Seppo Aarnio ollee vain jäävuoren huippu, joka näkyy pinnan yläpuolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti