lauantai 26. huhtikuuta 2014

AMERIKKALAISTEN HYÖKKÄYS SUOMEEN

Natosta puhuttaessa puhutaan kyllä siitä, että pystyykö Suomi puolustautumaan hyökkäystä vastaan yksin, vai tarvitaanko Naton apua. Useimmiten jätetään kuitenkin poliitikkojen puheissa sanomatta, että Natoa tarvittaisiin turvaksi Venäjää vastaan, ei siihen olla menossa ruotsalaisten tai amerikkalaisten pelossa.

Hyökkäys Suomeen voi sopivissa olosuhteissa tulla myös USAsta. Yhdysvalloilla teki ainakin vuosina 1943 ja 1947 suunnitelmat Suomeen hyökkäämiseksi, asiasta kerrottiin joitakin vuosia sitten Suomen medioissa. Hyökkäyssuunnitelmat Suomeen eivät ole niin dramaattisia kuin voisi luulla, valtiot ja varsinkin suurvallat tekevät suunnitelmia kaiken mahdollisen varalle varmuuden vuoksi jotta tilanteen iskiessä päälle olisi jotain valmiina paperilla.

Takaisin USAn hyökkäykseen Suomeen; jos Yhdysvalloissa tai amerikkalaiseen kohteeseen muualla tapahtuisi terrori-isku ja syyllinen tai yksi syyllisistä taikka epäillyistä olisi Suomen kansalainen ja pakenisi Suomeen, USAn puolustusvoimat voisivat tulla hänet hakemaan. Tietämäni mukaan Suomen kansalaisia nihkeästi luovutetaan ulkomaille tuomittaviksi eikä missään tapauksessa mikäli kuolemanrangaistus taikka julma ja epätavallinen rangaistus uhkaa. USAssa on joissain osavaltioissa kuolemanrangaistus käytössä ja vankeustuomiota istutaan usein kymmeniä vuosia, toisin kuin Suomessa

Tällaisessa tapauksessa terroristia ei voisi luovuttaa Yhdysvalloille tuomittavaksi, ainakaan lain mukaan. Vuonna 1989 USA hyökkäsi Panamaan hakeakseen diktaattori Noriegan tuomittavaksi huumekaupoista ja vuonna 2001 Yhdysvallat tunnetusti hyökkäsi Afganistaniin talibaanien kieltäydyttyä luovuttamasta Osama bin Ladenia.

Yhdysvaltain hyökkäys Suomeen olisi siis teoriassa mahdollinen eivätkä Natoon kuuluvat Euroopan maat todennäköisesti Suomea auttaisi USAa vastaan.

Kaikki pitävät itsestään selvänä, vihollisen tulevan idästä, mutta on hyvä ajatella laatikon ulkopuolelta. Jos tarkkoja ollaan, Venäjä on harvoin hyökännyt länteen omasta aloitteestaan. Lähes aina on hyökkäyssuunta ollut ensin lännestä itään; kuten Napoleon, Adolf Hitler ja Ruotsin kuningas Kaarle XII Ison vihan aikaan. Trendi on historiaa tunteville selvä; ensin hyökätään Venäjälle ja sitten tullaan venäläiset kintereillä takaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti