maanantai 14. huhtikuuta 2014

SIXPACK JA VIISIKKO

Jyrki Kataisen johtama hallitus on loppusuoralla. Jyrki aikoo jättää kokoamansa kuuden puolueen hallituksen, jossa nyt on jäljellä viisi puoluetta, vuotta ennen eduskuntavaaleja. Muitakin puolueita on lähtökuopissa, Vihreät voivat jättää hallituksen ydinvoimapäätöksen takia ja SDPn puheenjohtaja saattaa vaihtua eikä ole varmaa, että hallitus kestää sekä pääministerin että valtiovarainministerin yhtä aikaisen vaihdoksen. Mutta 1970-luvulta asti hallituksessa ollut RKP ei liene lähdössä mihinkään:)

Pääministeri Jyrki ja muutama muu politiikko torjuu opposition puheet uusista vaaleista. Kataisen mukaan ennenaikaisille vaaleille ei ole tarvetta ja ennenaikaiset vaalit antaisivat Suomesta epävakaan kuvan. Itse ajattelisin kuten Juho Kusti Paasikivi: "Tosiasioitten tunnustaminen on viisauden alku". Jos Suomi on epävakaa, se on myönnettävä ja toimittava tilanteen mukaan. Ellei ongelmaa myönnä, sitä ei voi ratkaista. Kulissien ylläpitäminen ei kestä pitemmän päälle. Itse suhtaudun poliitikkojen puheisiin epäillen; jos poliitikko sanoo yhtä, uskon hänen tarkoittavan juuri päinvastaista. Pidän mahdollisena että kun Jyrki Katainen sanoo ettei uusia vaaleja tarvita, puolueet varautuvat salassa niiden tuloon.

Jyrki Katainen tähtää korkeisiin tehtäviin Unionissa. Ymmärrän kyllä, että mikäli Jyrki sanoisi suoraan ettei onnistunut kasaamaan toimivaa hallitusta eikä pitämään sitä kasassa, se vaikeuttaa korkean aseman saamista Brysselistä. Virkoja hamuavat muutkin, sellaisetkin joilla on ansioluettelossa onnistumisia viime ajoilta.

On kuitenkin niin, että arvostetukseni Jyrki Kataista kohtaan on kasvanut. Hän kokosi pakon edessä kokoomuksen ja kommunistien yhteisen hallituksen sekä piti sen koossa vuosien ajan. Huonompi mies olisi antanut periksi. Hallituksen valuviat tulevat nyt esiin ja hallitusta tuskin olisi kannattanut koota alunperinkään, mutta Jyrki halusi olla pääministeri ja sen hän teki. Suomalaiset pitävät poliitikoista, jotka tekevät eikä meinaavat vaikka tekeminen olisi suomalaiselle vahingoksi.

Itse uskon että Suomen ongelmat vuonna 2014 johtuvat pääministeri Matti Vanhasen toimista. Pääministeri Matti oli liian kiltti mies johtamaan Suomea nousukaudella; jakoi rahaa ja etuja oikealle ja vasemmalle kun sitä kerran oli. Talouden tuottaessa rahaa, sitä olisi pitänyt säästää laihojen vuosien varalle. No, Matista ei ollut tarkoitustakaan tehdä pääministeriä, virkaan vain haluttiin Anneli Jäättenmäen Irakgaten jälkeen nimenomaan kiltti ja tahraton henkilö.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti