sunnuntai 2. helmikuuta 2014

KORVAUKSIA NATSEILLE

Suomi on päättänyt maksaa korvauksia Lapin sodan 1944-45 internoiduille Natsi-Saksan ja Unkarin kansalaisille. Korvauksia saa noin 40-50 yhä elävää henkilöä. Kertakorvaukseksi on arvioitu "parisen tonnia" nuppi, perusteena että neuvostopartisaanien suomalaiset uhrit saivat 1990-luvulla 1500 euron edestä markkoja. Inflaatio on jyllännyt sen verran että natseille kuuluu maksaa enemmän kuin suomalaisille...

Suomea vastaan sotivan maan kansalaisten ja kannattajien internointia eli vangitsemista en pidä vääränä. Mikäli he olisivat olleet vapaalla jalalla, he olisivat voineet toimia Suomea vastaan esimerkiksi vakoilemalla tai toimimalla Natsi-Saksan perustamassa Suomen vastarintaliikkeessä. Mahdollisten uhkien turvasäilöön ottaminen oli Toisessa maaimansodassa normaalikäytäntö, jota noudatettiin muissakin maissa. Siinä ei pitäisi olla mitään väärää.

Kun ottaa huomioon sodan aloittaneitten saksalaisten Holokaustissa tappamien miljoonien ihmisten kansanmurhat, on suorastaan perverssiä maksaa saksalaisille korvauksia Toisen maailmansodan vääryyksiksi nimetyistä tapahtumista. Eikä tämä tähän lopu; jo kuolleitten internoitujen perilliset todennäköisesti haluavat ukin ja mummon osuuden itselleen, vaikka nyt hurskaasti sanotaankin korvauksen koskevan vain eläviä.

Kansainvälisesti herättänee huomiota natseille maksettavat korvaukset, sillä jos internoidut eivät olleet natseja, heidät olisi internoitu ja ehkä luovutettu Natsi-Saksaan jo Suomen ollessa samalla puolella Saksan kanssa. Tätä taatusti joku tulee nimittämään Holokaustin uhrien halventamisena ja vaarallisena ennakkotapauksena. Saksalaiset siviilit nimittäin kärsivät Toisen maailmansodan aikana jäädessään liittoutuneitten pommittamiksi ja hyökkävien sotilaitten armoille. Perinteisesti ei kuitenkaan ole ollut tapana korvata natsisaksalaisille kovia kokemuksia, sillä saksalaiset eivät hellyydellä miehittämiään maita ja vähemmistöjä kohdelleet. Sitä saa mitä tilaa.

Jonkin ajan kuluttua valitaan uusi Euroopan komission puheenjohtaja, eli niin sanottu Euroopan presidentti. Suomen pääministeri Jyrki Katainen on yksi ehdokas. Saksalla on paljon valtaa Euroopan Unionissa ja tämä saksalaisille maksettava korvaus voi olla Jyrkin uusi keino saada tukea puheenjohtajahaaveilleen. Unkarilaisille maksettaneen korvauksia jotta Saksan tuen ostaminen ei olisi niin ilmiselvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti