torstai 23. tammikuuta 2014KAIVOSLAKIA MUUTETTAVA

Suomea sanotaan edulliseksi maaksi harjoittaa kaivostoimintaa, ainakin jos on ulkomainen suuri kaivosyhtiö. Ylen "Napapiirin Kongo"- ohjelman ja eräitten medioissa olleitten artikkelien mukaan Suomen kaivoslaki on tehty suosimaan kansainvälisiä suuryhtiöitä, sen sijaan että malmia louhittaisiin suomalaisten eduksi. Lapin kullankaivajat on ajettu ahtaalle ilmeisesti jotta he eivät voi kaivaa valtauksilla metallia, jonka Suomen hallitus katsoo kuuluvan ulkomaislle yhtiöille. Kullankaivajat eivät ole valtion tukia saaneet mutta ovat luonnon entisöintivelvoitteensa hoitaneet ilman valtion tukia. Ulkomaisten yhtiöitten suhteen tilanne on se, että suomalaiset veronmaksajat tukevat ulkomaisten kaivosyhtiöitten toiminnan aloittamista eivätkä yhtiöt maksa osuuksia hyödyntämästään kaivoksesta Suomelle. Maanomistajalle maksetaan useita muita maita pienempi prosentti ja voitot kaivoksesta menevät ulkomaille kierrättämällä tuloja Suomen ulkopuolelle. Verotuloja kaivoksista tulee lähinnä työntekijöitten palkoista mutta nekin ovat vain vähäisiä ja väliaikaisia, suuret rahat menevät sijoittajille.

Kaivosten työllistävä vaikutus on vain väliaikainen ja työttömiksi jäävistä työntekijöistä tulevat kulut jäävät veronmaksajien niskoille. Useimmille lienee selvää, että kaivokset ehtyvät ennemmin tai myöhemmin eivätkä malmit ole uusiutuva luonnonvara. Malmin ehdyttyä jäljelle jää tuhottu luonto ja joukko työttömiä.

Jos Suomessa olisi käytössä kaivos- tai louhintavero, kuten eräät ovat esittäneet, Suomi saisi kansalaisten kannalta paremman hyödyn mineraaleistaan. Kaivosyhtiöitten kohonneet sijoitukset tuskin karkoittaisivat yrittäjiä, sillä mineraaleille on kysyntää ja niitä on louhittava siellä missä niitä on. Parasta olisi jos kaivoksia pyörittäisi suomalainen yhtiö, ulkomaisilla suuryrittäjillä ei ole intressiä pitää huolta suomalaisista työntekijöistä tai Suomen luonnosta. Heidän tarkoituksensa on tulla Suomeen, viedä halvalla mitä irti lähtee ja kadota muualle uusien kaivosten perässä.

Nyt tilanne on se, että rahapulasta kärsivä Suomi lahjoittaa rahaa ja mineraaleja ulkomaisille sijoittajille saamatta juuri mitään vastineeksi. Vieraskoreus kansallisen itsekkyyden sijaan maksaa suomalaisten rahaa.
https://mail.google.com/mail/images/cleardot.gif

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti