lauantai 4. kesäkuuta 2016

EROON HARHAUTTAVISTA HINNOISTA

Kävin hellepäivänä ostamassa jäätelön eräästä oululaisesta kaupasta. Ostokseni maksoi 1,99 euroa. Vielä jokin aika sitten tuollainen hinta pyöristettiin ylöspäin kahteen euroon vain käteisellä maksettaessa, yhden ja kahden sentin kolikoitahan ei Suomessa käytetä.

Maksoin jäätelöni kortilla ja siitä huolimatta hintaa pyöristettiin sentillä ylöspäin tasasummaan. Huomautin asiasta myyjälle ja hänen mukaansa hinnat on tapana pyöristää tasasummaan. Kortilla maksettaessa tällä ei pitäisi olla merkitystä koska kone hoitaa maksun ja laskemisen.

Yksi sentti on minullekin sen verran pieni summa, etten ruvennut kinaamaan ja vaatimaan senttiäni takaisin vaan siirryin nauttimaan lämmöstä ja väärin hinnoitellusta jäätelöstäni.

Laskin hiljaa mielessäni, että jos kaupassa käy vaikkapa tuhat asiakasta päivässä, ja jokaiselta laskutetaan yksi sentti ylimääräistä, se tarkoittaa kauppiaalle kymmenen euroa päivässä ylimääräistä rahaa, jonka hän vain ottaa asiakkaalta antamatta siitä mitään vastiketta. Mikäli kauppa on auki 360 päivää vuodessa, se on kauppiaalle 3600 euroa ilmaista rahaa vuodessa. Lukuni ja summani ovat arvioita, mutta joka tapauksessa kyseessä ovat vuositasolla tuhansien eurojen suuruinen palkanlisä kauppiaalle.

Näistä numeroon 9 päättyvistä hinnoista tulisi Suomessa päästä eroon, mikäli hinta kuitenkin pyöristetään tasasummaan ylöspäin. Ne harhauttavat asiakkaita pitämään hintaa alempana kuise oikeasti on ja oman kokemukseni mukaan niillä raa´asti sanottuna siirretään minun rahani vastikkeetta kauppiaalle.

Jos on teknisesti liian vaivalloista laskuttaa kortilta summa 1,99 euroa, niin hintaa tulisi pyöristää alaspäin, eikä ylöspäin. Mutta "rikkinäisten" summien laskutus kortilta on ennenkin onnistunut ongelmitta.

1 kommentti:

  1. Ehkä ei nyt kannata pilkkuja ruveta nussiin näissä hintaasioissa, mikään raha ei ole ilamsta kauppiaalle ..

    VastaaPoista