keskiviikko 18. marraskuuta 2015

RAUHA MEIDÄN ELINAJAKSEMME

Vain muutama vuosi sitten WTC-iskuihin syyllinen Al-Qaida oli pahan ruumiillistuma. Johtajansa Osama bin Ladenin johdolla vuonna 2001 tehdyt hyökkäykset New Yorkiin ja Pentagoniin laukaisivat islamistien ja länsimaitten välisen sodan terroria vastaan, jota voi syystä kutsua kolmanneksi maailmansodaksi ja jolle ei loppua näy.

Syyrian sisällissota toi näyttämölle uuden järjestön, joka on Al-Qaidaakin pahempi, jolla on monta nimeä; ISIS, ISIL, IS eli Islamilainen valtio tai arabiaksi Daesh. Isis on muutamassa vuodessa murhannut tuhansia ihmisiä, viimeisimpänä Pariisin ja Beirutin terrori-iskut joissa kuoli yli 160 ihmistä. Lisäksi Isis on siepannut, murhannut, ryöstänyt ja orjuuttanut siviilejä pyrkiessään luomaan islamilaisen kalifaatin Syyriaan ja sitä ympäröiville alueille. Uutta valtiota on tarkoitus hallita islamilaisen sharia-lain ankarimpien tulkintojen mukaan, jossa ei anneta arvota ihmisoikeuksille ja demokratialle.

Pariisin yli 120 murhan jälkimainingeissa on esitetty Isiksen rauhoittamista neuvottelemalla. Käytännössä terroristien kanssa neuvottelu tarkoittaisi järjestön hyväksymistä ja ainakin osittaista sen vaatimuksiin suostumista. Jotta neuvottelut onnistuisivat, länttä vaadittaisiin hyväksymään Isiksen olemassaolo ja se, että IS luo uuden valtion Syyrian, Irakin ja ehkä muitten itsenäisten valtioitten alueille eli länsi antaisi pois sellaista mikä mikä ei ole sen omaisuutta.

Historiassa näin on jo tehty ja seurauksena oli toinen maailmansota; vuonna 1938 Britannian pääministeri Neville Chamberlain antoi Natsi-Saksalle itsenäisen Tsekkoslovakian saksankieliset alueet ja kehui saaneensa aikaan "Rauhan meidän elinajaksemme". Myönnytyksistä rohkaistunut Adolf Hitler otti muutamia kuukausia myöhemmin haltuunsa koko Tsekkoslovakian ja aloitti toisen maailmansodan vuotta myöhemmin.

Neuvottelurauha Isiksen kanssa ei mielestäni ole mahdollinen. Isis käyttäisi uutta valtiotaan ponnahduslautana laajemmalle, jopa Eurooppaan asti ja Islamilaista valtio olisi terroristien tukikohta ja suojapaikka. Neuvottelemalla Isiksen kanssa tuleva välienselvittely vain lykkääntyy ja sen ratkaisu on vielä verisempi. Isis täytyy tuhota ja mahdolliset neuvottelut käydä vähemmän murhanhimoisen ja enemmän ihmisoikeuksia arvostavan toimijan kanssa terrorin syitten poistamiseksi.

Suomi on tulevassa, tai pikemminkin jo alkaneessa, sodassa puolensa valinnut eikä jäänyt odottamaan voittajan selviämistä. Jo toistakymmentä vuotta suomalaiset sotilaat ovat olleet sotatoimialueella Afganistanissa ja tälläkin hetkellä puolensataa suomalaista sotilasta kouluttaa Irakissa Isistä vastaan taistelevia sotilaita.

Sodankäynti ei ole hyvä asia, mutta joskus tarpeen ja uskon Suomen olevan oikealla puolella, ehkä jopa voittajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti