tiistai 3. marraskuuta 2015

MELLAKKA OULULAISESSA VASTAANOTTOKESKUKSESSA

Suomeen on syksyn aikana saapunut parikymmentä tuhatta turvapaikanhakijaa, jotka on nyt sijoitettu vastaanottokeskuksiin eri puolelle maata. Turvapaikanhakijoitten kesken on ehtinyt olla jo muutama kahakka, joista yhdestä kaljapullosta alkaneesta puukotuksesta on juuri annettu tuomiokin.

Kähinät vastaanottokeskuksissa eivät kuitenkaan ole uutta; niitä on ollut aiemminkin. Turvapaikanhakijoitten parissa työskennellyt sanoo jo joitakin vuosia sitten poliisin ja/tai palokunnan kutsumisen oululaiseen vastaanottokeskukseen olleen viikottaista rutiinia. Työntekijöille oli kuitenkin annettu käsky ettei tietoja vastaanottokeskusten turvapaikanhakijoitten rähinöistä saa kertoa ulkopuolisille, ja jos joku kysyy niin ei saa kertoa edes medialla. Käskyä tehostettiin vuosia voimassa olevalla vaitiolosopimuksella, jonka rikkojaa uhattiin vankeudella ja sakoilla.

Seuraava Oulussa kerrotun tapauksen kerrotaan sattuneen vuonna 2009, eli se ei ole enää vaitiolovelvollisuuden alainen.

Oululaisessa vastaanottokeskuksessa syntyi joukkotappelu asukkaitten kesken. Osanottajia oli noi sata, kymmeniä irakilaisia ja somaleja kummallakin puolella toisiaan mätkimässä. Eräs irakilainen oli yrittänyt paeta hakkaajiaan hyppäämällä ikkunasta. Osapuolet löivät ja potkivat toisiaan niin, että seurauksena oli mustia silmiä ja muita ruhjeita. Puukkojen käytöstä huolimatta kuolonuhreilta vältyttiin. Paikalle kutsuttiin poliisi, palokunta ja ambulansseja tilannetta rauhoittamaan.

Tästäkään tapauksesta eivät mediat kertoneet, eikä syytteitä pahoinpitelyistä ja omaisuuden rikkomisista nostettu. Joitakin päiviä myöhemmin vastaanottokeskuksessa pidettiin tosin joukkokokous, jossa turvapaikanhakijoita moitittiin käytöksestään ja sanottiin että jos tieto tapahtumasta tulisi julki, se voisi vaikuttaa turvapaikkahakemuksen päätökseen.

Mellakka ei kuitenkaan tullut julki ja mellakoitsijat lienevät päässeet kuin koira veräjästä ja turvapaikkakin lienee ainakin osalle myönnetty. Omaisuusvahingot menivät kaiketi veronmaksajan piikkiin.

Tämä tarina pistää miettimään, mitä muuta meiltä on salattu. On julkinen salaisuus, että vallanpitäjät pimittävät ja vähättelevät ulkomaalaisten rikollisuutta. Koska totuutta ei ole, täytyy turvautua kuulopuheisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti