keskiviikko 17. joulukuuta 2014PASTORI, JOKA EI PUHU HEPREAA

Oululainen monialamies Mikko Salmi kävi Mielenvireydessä haastateltavana lokakuun alussa. Mikko on 1975 Ylitorniolla syntynyt oululaistunut pappi, muusikko ja sosiaalidemokraattinen poliitikko.

Piispa Samuel Salmen poika tutustui isänsä työtä seuraten papin tehtäviin jo lapsena. Häät, jumalanpalvelukset ja muut toimitukset kävivät niin tutuiksi, että Mikko sanoo ”oppineensa papiksi jo ennen kouluikää”.  Ammatin valinta vei Mikon Helsingin yliopiston kautta suorittamaan pariksi vuodeksi pastoraalitutkintoa Oulun hiippakuntaan. Tutkintoon kuului muun muassa sielunhoidon ja kasvatuksen opiskelua ennen varsinaista papiksi ryhtymistä. Nyt Mikko juontaa Radio Deissä Toivon Päivä -lähetystä arkisin klo 15-17.

Yleisön tietoisuuteen Mikko nousi vuoden 2005 Tangomarkkinoilla, joilla hän voitti Golden Stars- kilpailun. Hän on myös juontanut keskusteluohjelmaa televisiossa ja pariakin radio-ohjelmaa. Näyttelijän työstä ja kolumnistina toimimisesta Mikolla myös on kokemusta.

Mielenvireydestä Mikko tunsi ennakolta lähinnä nimen.  Mielenterveystyö on kuitenkin tuttua; pappina hän on osallistunut järjestötasolla alan toimintaan. Mikon omassa elämässäkin on ollut vaihteluita, mutta jos tilanne jää päälle, niin kyseessä on sairaus.

Mikko Salmella on elämässä monta roolia; muusikko, pappi, poliitikko ja vielä käsikirjoittajakin. Tuiran kirkossa esitetään 10.-12.12.2014 kolmena näytöksenä Mikon ja Hannu Sirénin kirjoittama jouludraama Tähdenkantajat.

Mikko ei kuitenkaan halua lokeroitua johonkin tiettyyn ammattiin.  Kaikki toiminta tähtää heikkojen auttamiseen ja maailman parantamiseen. Mieskuoro Huutajien Petri Sirviön sanoin Mikko kuvaa itseään ”ihmisluonnon suojelijaksi”.  Nyky-yhteiskunnassa ei ole hauraille tilaa ja Mikko Salmi haluaa olla hyvä hyville ja kova koville.  Pappina vastaan on tullut kysymys: onko elämää kuoleman jälkeen? Vastaus siihen ollee uskon asia, mutta Mikko on myös pohtinut onko elämää ennen kuolemaa.

Jumalan Mikko ymmärtää näin: Jeesus on täynnä armoa ja jumala on lihaksi tullut Jeesus. Mikon mukaan Jumalan rakkaus ihmisiin on kuin vanhemman rakkaus lapseen, josta huolehditaan viimeiseen asti.

Politiikassa Mikko on SDPn kaupunginvaltuutettu. Hänet valittiin vuoden 2012 vaaleissa yli 800 äänellä, mikä on erinomainen tulos. Äänimäärä ja kansalaisten kannustus on saanut Mikon pyrkimään ensi kevään vaaleissa eduskuntaan. Hänet on jo nimetty SDPn kansanedustajaehdokkaaksi.

Papit monesti mielletään Kokoomuksen kannattajiksi ja Mikko myöntää kotinsa olleen melko oikeistolainen. Hänet itsensä vei sosiaalidemokraatteihin heidän ajatuksensa yhteiskunnan heikoimmista huolehtimisesta. Mikko Salmi sanoo SDPn olevan tasa-arvoinen ja osaavan asettua toisten asemaan.  Luokkayhteiskunta on tekemässä paluuta ja sitä Mikko sekä SDP vastustavat.  Papin voisi kuvitella hakeutuvan kristillisdemokraatteihin, mutta Mikko vierastaa ajatusta erillisestä kristillisestä puolueesta. ”Jokaisessa puolueessa on kristillistä arvopohjaa”, kertoo Mikko. 

Politiikassa hän ei aio salata kristillisiä arvojaan. Hän jatkaa sanomalla, ettei Raamattua saa käyttää lyömäaseena eikä papin pidä olla tuomari, kuten usein mielletään.

Mikko Salmen mukaan jokaisen poliitikon pitäisi lukea Raamattua, mutta Raamattuun ei pidä takertua. Hän ei myöskään suosi joka sunnuntaista kirkossa käyntiä, silloin on riski että uskonto määrää elämää eikä ohjaa sitä. ”Kohtuu kaikessa” on hyvä periaate. Esimerkiksi kauhuelokuvat ja wiccalaisuus ynnä muut vastakulttuurit, joista monet papit varoittavat, peilaavat Mikko Salmen mukaan elämää johon kuuluu uteliaisuus ja niihin voi tutustua mutta kohtuudella. Niiden, kuten ei uskonnonkaan, ei pidä antaa olla elämän tärkein asia.

Mikko Salmi sanoo olevansa ”pappi, joka ei puhu hepreaa”. Se ei täysin pidä paikkaansa, Mikko on opiskellut hepreaa ja osaa heprean kieltä jonkin verran. Kuvauksellaan itsestään Mikko tarkoittaa, että hän pyrkii puhumaan selvää kieltä jota ihmiset ymmärtävät.

Lähitulevaisuudessa Mikko Salmi keskittyy tuleviin eduskuntavaaleihin. Jossain vaiheessa matka suuntautunee enon talolle Teneriffalle lepäämään tai ehkä kävelemään Lapin luontoon, mitä Mikko pitää eräänä parhaista keinoista huolehtia mielenterveydestään. Hänellä ei kuitenkaan ole tapana miettiä tarkkoja suunnitelmia tai varasuunnitelmia. Ensin selvitetään vaalit, jatkoa ajatellaan sitten ja sillat ylitetään sitä mukaa kuin niitä tulee.

Yhdistyksen lehteen kirjoittamani oululaisprofiilin haastattelu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti