sunnuntai 22. joulukuuta 2013

RÜDIGER NEHBERG-  SEIKKAILIJA JA IHMISOIKEUSAKTIVISTI

Saksalainen leipuri Rüdiger Nehberg lienee jäänyt ansioistaan huolimatta Suomessa vähälle huomiolle. Useita matkakirjoja ja elämänkertansa kirjoittanut Rüdiger on matkustellut eksoottisissa paikoissa jo vuosikymmeniä. Suomeksi häneltä on ilmestynyt vain Etiopian valloituksesta 1972 kertova Sinisen Niilin seikkailu ( saksaksi nimellä Abenteuer abenteuer), ja sekin Valittujen Palojen lyhennettynä rikoksena ihmisyyttä vastaan vuonna 1986.

Lempinimellä "Sir Vival" tunnettu Rüdiger suoritti ensimmäisen seikkailunsa kolmevuotiaana Bielefeldissä; hän taapersi kahdeksan tuntia kohti mummon kotia ja juuri ennen määränpäätä natsipoliisi koukkasi Rüdigerin talteen. Tämä oli siis Saksassa vuonna 1938, eli kyseessä oli juurikin natsipoliisi.

Sir Vival syntyi mainitussa Bielefeldissä toukokuun 4. vuonna 1935 ja opiskeli aikanaan leipuri-kondiittoriksi ja omistaa nykyään konditorian Hampurissa. Nuorena miehenä hän opiskelujen lomassa pyöräili ja matkusteli muuten ympäri jaettua Eurooppaa, ensin yksin ja myöhemmin ympäri maailmaa Maggy-vaimonsa kanssa.

Sinisen Niilin seikkailu 1970-luvulla on Rüdigerin tunnetuimpia matkoja. Itse asiassa matkoja Niilille on kolme; ensimmäinen toverin kanssa vuonna 1971 joka päättyi parin viikon jokivaelluksen jälkeen veneen juututtua apinanleipäpuuhun, toinen onnistunut kahden kumppanin kanssa vuonna 1972 ja viimeinen vuonna 1975. Kolmas retki päättyi jo vuoden 1972 retkellä mukana olleen Michael Teichmannin kuolemaan rosvojen ampumana. Muita Afrikan retkiä ovat muun muassa matkat Danakilin autiomaassa Etiopiassa ja Tanajärvelle Keniassa. Vuonna 1981 Rüdiger vaelsi silloisessa Länsi-Saksassa muutaman viikon luonnon antimilla eläen eli kastemadoilla, hämähäkeillä ja muulla löytämällään.

Rüdiger Nehberg on saksankielisellä alueella luonnossa selviytymisen guru ja on kirjoittanut aiheesta englanniksikin käännetyn oppaan Die Kunst zu Überleben, sekä muita selviytymisoppaita. Harmillista kyllä oppaita ja matkakertomuksia ei ole saatu suomen kielelle, eikä edes muille pohjoismaisille.

1980-luvulla Rüdiger vaelsi Etelä-Amerikassa Yanonami- heimon alueelle, ja on siitä ast toiminut intiaanien asian hyväksi. Etelä-Amerikassa hän myös oli mukana paljastamassa Tatunca Nara- huijausta. Kyseisessä jutussa saksalainen Hans Günther Hauck -niminen elämäntapaintiaani julisti olevansa 15.000 vuotta vanhan Akakorin kaupungin ja sen asukkaitten hallitsija. Hauckin väite todettiin pian mielikuvituksen tuotteeksi.

Viime vuodet Rüdiger Nehberg on toiminut perustamassaan Target- järjestössä naisten ympärileikkausta vastaan. Järjestön saavutuksiin kuuluu vuonna 2006 Kairossa ollut kokous, jossa joukko islamilaisia johtajia tuomitsi naisten ympärileikkauksen. Ansioistaan naisten ja alkuperäiskansojen oikeuksien puolesta hän on saanut kiitosta ympäri maailmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti