tiistai 10. joulukuuta 2013

RÖTÖSHERRAT EIVÄT JÄÄ KIIKKIIN

Kolme Suomen puolustusvoimien upseeria oli syyteharkinnassa ostettuaan armeijalle viestivälineissä käytettävän piirikortin, jota ei puolustusvoimissa kuitenkaan voida käyttää, syytä ei Iltapulussa sanottu, ehkä tekniikka ei ole yhteensopiva. Hyödytön kapine suomalaisille on kuitenkin verorahoilla hankittu.
Valtionsyyttäjä perusteli syyttämättäjättämispäätöstä, sillä ettei ollut näyttöä upseereitten toimimisesta hyötymistarkoituksessa (ehkä ottivat lahjuksia ehkä eivät) tai laiminlyöneet työtään eli jostain syystä eivät tarkistaneet piirikortin käytön rajoituksia. Valtionsyyttäjän mukaan upseereilla "ei ollut syytä olettaa ettei korttia voi käyttää". Oma henkilökohtainen tapani ostaa teknisiä ja muita tuotteita on se, että tarkistan ja varmistan esimerkiksi kysymällä tai kokeilemalla että voin käyttää kapistusta. Eli kokeilen vaatteita päälle ennen ostamista varmistaakseni saavani oikean koon tai kysyn myyjältä onko vaikkapa televisio tarkoitettu antenni- vai kaapelikotiin. Monesti vielä kysyn miten tavaran voi palauttaa, mikäli en ole siihen tyytyväinen.

Suomen armeijan upseereilta nämäå yksinkertaiset ohjeet ovat jääneet käyttämättä, ehkä oppimattakin. No, ymmärtäähän sen; kun ei tarvitse omalla rahalla maksaa vaan veronmaksajan, ei ole niin nuukaa onko kauppa ja kauppahinta ostajalle hyvät.

Eikä yllä oleva esimerkki ole edes ainoa lajissaan. Viime vuosina kun olen mediaa seurannut, aina kun herrat ovat epäiltyinä rötöksistä, löytyy syy, peruste tai ei ole näyttöä rikoksesta, ja syyttettä joko ei nosteta tai rangaistus on nimellinen. Usein poliitikko selviää "kantamalla poliittisen vastuun" eli eroamalla ja siirtymällä isopalkkaiseen johtajan asemaan jossain firmassa. Matti Vanhanen, Heidi Hautala, Ville Niinistö ja keitä sitä nyt on, ovat päässeet rötöksistään kuin koira veräjästä. Ja nyt Suomen armeijan nimettömiksi jääneet tuntemattomat sotilaat ovat liittyneet riveihin, ministeritasoa alempana osataan myös käyttää asemaa väärin.

Pahimmista väärinkäytöksistä ei edes mediassa paljoa kerrota, uskon että Ilkka Kanerva joutui eroamaan Tuksulle lähetettyjen tekstiviestien takia ihan näön vuoksi, jotta kansalle voidaan sanoa poliitikkojen joutuvan teoistaan vastuuseen.

Aikoinaan Kauko Juhantalo joutui oikeuteen koplauksistaan, tosin sai ehdollista eli pääsi ilman rangaistusta. Siitä on parikymmentä vuotta aikaa ja Veikko Vennamon "Rötösherrat kiikkiin"-lause oli voimissaan. Jossain välissä politiikka on muuttunut ja korkeaa valtaa käyttäviltä poliitikoilta ja virkamiehiltä ei enää vaadita korkeaa moraalia, kun he ovat "vain ihmisiä", Heidi Hautalaa lainatakseni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti