lauantai 20. heinäkuuta 2019

SOTILAAT OVAT IDIOOTTEJA

Vieraskielinen lainasana "idiootti" on yleisesti käytetty haukkumasana Suomessakin. Sen tausta on kuitenkin harvemmin käyttäjien tiedossa.

Hellenistisen ajan Ateenassa "idiootiksi" kutsuttiin eräitten lähteitten mukaan  vapaata miestä, joka ei osallistunut kaupunkivaltion hallitsemiseen eli ei ollut mukana Ateenan demokraattisessa hallitsemisessa. Tässä tapauksessa "vapaa mies" tarkoittaa miestä, joka ei ollut orja vaan Ateenan täysivaltainen kansalainen. Naisia demokratia ei koskenut.

Yksinkertaistetusti "idiootti" oli siis ihminen, joka ei ollut mukana politiikassa tai kiinnostunut politiikasta.

Toinen vähän tunnettu "idiootti" on sotilas. Palkattujen sotilaitten palkat maksoi kassanhoitaja, joka kreikaksi kutsuttiin termillä "idios logos". Sotilaita siis kutsuttiin ammattinimikkeellä "idiootti", koska "idios logos" maksoi heidän palkkansa. Tosin erään lähteen mukaan sotilaita kutsuttiin "idiooteiksi" keskiajan Englannissa, noin vuoden 1300 kieppeillä, jolloin latina oli kai yleisempi sivistyneitten kieli kuin kreikka.

Vielä 1900-luvulla "idiootti" oli virallinen, lääketieteellinen termi. Suomeksi sana käännettiin "tylsämielinen" ja diagnoosin "idiootti" saattoi saada, mikäli älykkysosamäärä oli alle 35 tai kuten Yhdysvalloissa, potilaan henkiseksi iäksi arvioitiin kaksi vuotta, fyysisen iän ollessa korkeampi.

Sanojen historia tai etymologia paljastaa usein jotain yllättävää. Kaikilla sanoilla on jokin menneisyys ja merkitys, jotka ovat kätkössä tai muuttuneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti