torstai 18. lokakuuta 2018

HENKILÖKORTTIEN TULISI OLLA ILMAISIA

Suomessa on hyvin hankala elää ilman voimassa olevaa, henkilöllisyyden vahvistavaa asiakirjaa. Monilla on ajokortti tai kuvallinen Kela-kortti, mutta nämä eivät ole virallisia henkilöllisyystodistuksia. Henkilöllisyyden tarkistaja saattaa sanoa, ettei kumpikaan kelpaa ja asia jää toimittamatta.

Noin miljoonalla Suomen asukkaalla ei ole virallista henkilökorttia. Syynä on todennäköisesti hinta; henkilökortti maksaa 58 euroa ja siihen eivät sisälly vaaditut valokuvat. Valokuvien täytyy olla kortin myöntäjän eli poliisin vaatimusten mukaisia ja käytännössä täytyy mennä valokuvaamoon, joka ottaa määreitten mukaiset kuvat ja lähettää ne sähköisesti poliisille. Siitäkin tulee kymppejä lisää 58 euron päälle.

Suomen laki vaatii, että jokainen pystyy vaadittaessa todistamaan henkilöllisyytensä tai poliisi tarkistaa henkilöllisyyden omien arkistojensa ja keinojensa avulla. Tämä saattaa merkitä henkilön vapauden riistämistä kunnes henkilöllisyys on varmistettu.

Mielestäni henkilökortti kuuluu jokaiselle suomalaiselle sekä Suomen asukkaalle, ja sen tulisi olla ilmainen. Jos valtio vaatii kykyä todistaa henkilöllisyytensä, eikä ole oikein maksattaa henkilökortin hankkimista suomalaisilla ja Suomen asukkailla. Yhtä hyvin hallitus voisi määrätä ihmiset ostamaan Suuren Johtajan vaalikirjan.

Mikäli henkilökortin myöntäminen maksutta on ylivoimaista, tulisi kuvallisten Kela-korttien myöntäminen aloittaa uudestaan ja niillä pystyä todistamaan henkilöllisyytensä. Kela- kortti löytynee jokaiselta yhteiskunnan jäseneltä.

Ajokortin ja passin tarve riippuu jokaisen omista valinnoista ja ajokortista voi ottaa kohtuullisen maksun, sitä pitkien etäisyyksien Suomessa moni tarvitsee. Passin tulisi olla mahdollisimman kallis, koska passin kanssa yleensä matkustetaan kauas lentämällä ja se on ympäristölle haitallista. Näin korvattaisiin valtion budjettiin pois jäävät henkilökorttimaksut.

Useita vaaleja on ensi vuonna tulossa ja äänestämään ei pääse todistamatta henkilöyttään. Monikaan ei halua maksaa rahaa päästäkseen äänestämään. Ilmaiset henkilöllisyystodistukset saattaisivat nostaa äänestysintoa tulevaisuuden vaaleissa, kun nukkuvakin pystyy äänestämään ilman kupeen kaivamista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti