tiistai 8. elokuuta 2017

VILLAKOIRASALALIITTO

Minusta on iän myötä tullut jonkinsortin nettiaddikti, ellen ole pöytäkoneella, "tarkistan tilanteen" älykännykällä vähän väliä. Tämä varmasti on yksityisyyden kannalta ongelmallista, kun päivittelen Facebookia ja Twitteriä tilanteen mukaan.

Olen tietoinen että joka ikinen näppäilyni, klikkaukseni ja hakuni rekisteröityy ... jonnekin, kovalevylle tai Kuukkelin tiedostoihin tai muualle. Ties vaikka Huaweini välittää puheluni ja mobiilikäyttöni Kiinaan jonkin tuntemattoman tutkittavaksi esimerkiksi markkinoinnin kohdentamiseen.

Tänään tapahtui jotain mikä lisäsi epäilyjäni ihmisten maailmanlaajuisesta tarkkailusta. Kävi näin: en ole mitenkään innokas siivooja, joskus pakotan itseni imuroimaan kotini ja ehkä moppaankin mutta kissani lisäksi luonani asustaa melkoinen määrä villakoiria jatkuvasti. Puhuin puhelimessa isäni kanssa siivouksesta(ni) ja mahdollisuudesta palkata yksi monista Oulun seudun kotisiivousfirmoista tekemään kotini suursyyssiivous. Päällepäin ihan tavallinen ja arkinen puhelinkeskustelu ilman minkäänlaista draamaa.

Puhelun jälkeen aloin sitten "tarkistaa tilanteen" netissä ja puhelimeeni oli Twitteriin ilmaantunut kotisiivousfirmojen mainoksia. Mainoksia tulee ja menee mutta tämä on ensimmäinen kerta kun siivousyrityksiä mainostetaan ja tämä siis tapahtui minuutteja kotisiivousfirmoja käsittelevän puhelinkeskustelun jälkeen.

Ymmärrän kyllä, että Google ynnä muut tarkkailevat mitä hakuja tehdään, jotta markkinointia voidaan paremmin tehostaa ja että CIAn Echelon tarkkailee puheluita löytääkseen puhelut, joissa on vaikkapa sanat "assassination of  X" tai "terrorattack at Y". Siis ymmärrän, ja mahdollisesti voin jopa hyväksyä jos minua ei häiritä.

Mutta että puheluani kuunnellaan ja siivouksesta puhuminen saa lähettämään kohdennettua mainontaa minun känykkääni? Se kuulostaa hurjalta, ja saa aikaan epämukavan olon, kuka tietoja käyttää, mihin ja mitä niille muuta tehdään kuin mainostetaan siivousta juuri minulle?

Opiskeluaikoina 1980-luvulla minulle opetettiin, että olemme siirtymässä teollisuusyhteiskunnasta palveluyhteiskuntaan. Sekin lienee jo ohi; eihän palveluja saa enää välttämättä edes rahalla.

Nykyinen yhteiskunta ollee tarkkailuyhteiskunta, jossa "yleisen edun" nimissä markkinoitten ehdoilla ihmisiä ja heidän käytöstään pidetään silmällä ja tarvittaessa siihen puututaan. Lähettämällä kännykkään mainoksia siivouksesta tai mustapukuiset miehet koputtamaan ovelle.

Uljas uusi maailma Vuonna 1984 on myöhässä, mutta lähenee jatkuvasti, ellei ole jo täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti