perjantai 1. heinäkuuta 2016

 KOTOUTUNUT MATU KUUSAMOSSA

Olin eilen Juhannusaaton iltana Kuusamossa. Ajattelin tankata ABCllä, mutta kurvatessani mittarille seinän viereltä kiirehti verkkareihin pukeutunut humalainen tumma nuorimies juttusille. Puhui sujuvaa suomea, en saanut ihan selvää onko "nuorukainen" esim Irakin pakolaisia vai sittenkin kotimainen verkkareihin pukeutuva romaanihenkilö.  Pojalla oli ongelma; ei ollut kuusamolaisia ja sääsket söivät. Ei tainnut sitten olla mustalainen; he varmaan 500 vuodessa ovat sääskiin tottuneet, ajattelin.Tyyppi halusi minun ajavan hänet autollani "jonnekin", ei määritellyt tarkemmin minne. Ehkä Ouluun tai Pudasjärven VOKiin. En lähtenyt kännikalalle kuskiksi, vaikka lupailikin viittäkymppiä palkaksi. Tuntematon känniläinen matkustajana ja matkalla tuntemattomaan paikkaan? Liian vaarallista. Poika rupesi ihan ruikuttamaan: "Et voi olla noin julma, ole kiltti, vie minut jonnekin". Pidin pintani enkä luvannut kyytiä; sanoin että suomalaisetkin kestävät yhden juhannusyön ulkosalla vaikka puskissa nukkuen ja sääskiä ruokkien. Itsekin olen joskus niin joutunut tekemään.

Tyyppi näki etten tahtonut hänen läsnäollessaan kaivaa luottokorttiani esille ja näppäillä PIN-koodia bensamittariin ja kostoksi kieltäytymisestäni istahti bensamittarin juureen estämään tankkaamiseni. Tässä vaiheessa paikalle ajoi toinen tumma mies, hän näytti olevan selvinpäin. Arvelin ulkomaalaisen kännikalan jossain vaiheessa soittaneen heimoveljelle, joka nyt tuli kaveriaan noutamaan. Tumma juhannuksen juhlija pyrähti autoilevan tumman luokse ja aloitti saman valitusvirren kyydistä kuin minun kanssani. Suomeksi siis, ei sittenkään ollut maanmies vaikka ihonväri täsmäsi. Autolla tullut ei ruvennut känniläisen kanssa inttämään vaan ajoi melkein samantien autollaan pois ja jätti humalaisen minun vaivoikseni.

Tiesin lähellä olevan Nesteen bensamittarin ja päätin tankata siellä. Autoileva tummahipiäinen oli tehnyt saman päätöksen ja oli naapuri mittarilla tankkaamassa autoaan. Tyyppi rupesi minulta kyselemään tunsinko kännisen ulkomaalaisen ABCltä ja totesi että "Tyyppi oli pahasti päissään". Minun juhannuksen mutikiintiöni oli tullut täyteen ja vastailin lyhyesti, lähes tylysti tankatessani.

Juoppo mamu jäi taakseni Kuusamoon. Pohjoiseen päin ajaessanii mietiskelin ennenkin havaitsemaani asiaa; jostain syystä ulkomailla olevat päihdeveikot ovat niitä, jotka parhaiten ja nopeimmiten oppivat paikallisen kielen. Tämä pätee suomalaisiin juoppoihin Ruotsissa ja Thaimaassa sekä myös ulkomaalaisiin juoppoihin Suomessa. työteliäät työmyyrät eivät jouda kieliä opiskelemaan, mutta kapakoitten baarikärpäset päässevät paremmin kielitaitoaan harjoittamaan.

"Vodka- connecting people?"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti