maanantai 25. heinäkuuta 2016

CITYBUSSEJA KESKUSTAN ULKOPUOLELLE

Palvelut Oulun ympäryskunnissa ovat romahtaneet vuoden 2013 viiden kunnan liitoksen jälkeen. Lähes kaiken julkisen palvelun perään täytyy lähteä Ouluun ja tilanne huononee entisestään; seuraavana lähtee Haukiputaalta poliisiasema.

Ei kuitenkaan ole kenenkään etu, että haukiputaalaiset ja muut Oulun ympäristössä asuvat joutuvat matkustamaan Oulun kaupunkiin palvelujen perässä. Seurauksena on entistä pitempiä jonoja eri virastoihin sekä liikenteeseen.

Mielestäni palvelujen tulisi olla käytettävissä myös entisissä ympäryskunnissa, lähempänä kotia. Palvelujen hajautus auttaisi myös yhteiskunnan häiriötilanteissa pitämään tilanteen suhteellisen normaalina, kun esimerkiksi onnettomuuden tai terrori-iskun vuoksi palvelut eivät olisi Oulun kunnassa kokonaan kiinni.

Ehdotan että laitokset ja virastot avaavat uudelleen toimipisteitä ympäryskunnissa ja citybussilinjoja kehitetään kuljettamaan asukkaita muuallakin kuin Oulun keskustassa, vaikkapa välillä Kellon Kiviniemi- Haukipudas. Oulun seudun kuntien bussiliikennettä on karsittu ankaralla kädellä liitoksen jälkeen, mutta citybussi saattaisi olla kustannustehokas ratkaisu autottomien liikkumiseen.

Oululainen Jari-Pekka Teurajärvi on tehnyt aloitteen aluelautakuntien perustamiseksi entisiin liitoskuntiin. Nämä lautakunnat vastaisivat kuntalaisia lähellä olevista palveluista, kuten opetuksesta ja päivähoidosta. Aloitetta kannattaa tutkia ja harkita jotta ympäryskuntia koskevia päätöksiä tehtäisiin myös lähellä asukkaita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti