torstai 11. helmikuuta 2016

SAI MUT LAULAMAAN HEN

Ruotsi on tunnettu pyrkimyksestään demokratiaan ja tasa-arvoon. Usein tämä tarkoittaa, että asioitten täytyy olla neutraaleja ja mauttomia; ilman makua, väriä tai ominaisuuksia.

Toisin kuin suomen kielessä, ruotsin kielessä on eroteltu naispuolinen asemosana/pronomini hän eli hon ja miespuolinen asemosana hän eli han. Tästä ollaan kuitenkin luopumassa jotta sukupuolia ei eroteltaisi vaan tilalle on jo vuonna 2014, kiivaan keskustelun jälkeen, otettu käyttöön sukupuolta kertomaton pronomini eli asemosana hen. Ruotsalaisen logiikan mukaan sukupuolen salaaminen olisi tasa-arvoisempaa, kun miehinen han ei olisi useimmiten keskustelussa käytetty normi tai oletusarvo. Itse tosin uskon että sukupuoleton ei ole sama kuin tasa-arvoinen, mutta minä olenkin ruotsalainen vain paperilla.

Seurasin hetki sitten Suomen YLEn ruostinkielisiä uutisia, eräs aiheista oli kansalaisaloitteen rikoksiin syyllistyneitten ulkomaalaisten karkottamisesta Eduskunnassa aiheuttaman keskustelu. Itse kannatan rikollisten ulkomaalaisten karkottamista. Jos valitsee tehdä Suomessa rikoksia tietäen sen merkitsevän karkotusta, rikollinen ulkomaalainen on valintansa tehnyt. Rikoksia ei tehdä vahingossa.

Mutta palataan asiaan; remontin takia Sibelius-Akatemiassa evakossa olevan Eduskunnan suomenkielinen keskustelu oli ruotsinkielisen YLEn uutisissa oli tekstattu ruotsiksi. Ja pistin merkille että ruotsinkielisessä, suomenkielestä käännetty tekstitys käytti suomenkielisestä hän-sanasta uutta ruotsalaista sanaa hen, ei siis vanhaa han- tai hon- nimitystä.

Jos muistan joskus lukeneeni mediasta, että Suomessa puhutaan vanhaa, tai jopa puhtaampaa ruotsia kuin Ruotsissa, jossa eri maahanmuuttajien kielet ja englanninkieliset lainasanat likaavat ruotsin kieltä. Tämä ollee muuttumassa, kaipa suomenruotsikin alkaa kehittyä, tai ainakin muuttua aikojen mukana.

Hän, han, hon, hen; yhden kirjaimen heitto on aiheutti aikoinaan melkoista poliittista ja yhteiskunnallista keskustelua ja kinaakin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti