torstai 17. syyskuuta 2015

40 EEKKERIÄ JA MUULI

Suomeen saapuu lähivuosina turvapaikanhakijoina kymmeniä tuhansia uusia asukkaita joista ainakin puolet tulee jäämään maahamme. Heidän asuttamisensa ja kotouttamisensa Suomeen tulee olemaan poliitikkojen sanaa käyttääkseni haastavaa. Useimmat tulijat haluavat suuriin kaupunkeihin ja nimenomaan niitten keskustoihin, kuten suuri osa suomalaisistakin. Käytännössä tämä tarkoittaa pahenevaa asuntopulaa ja vuokrien nousua. Tilanteeseen tulee keksiä jokin ratkaisu.

Kaikki maahantulijat eivät kuitenkaan ole urbaaneja cityihmisiä, vaan ovat kotoisin ja haluavat Suomessakin asua omassa rauhassa maaseudulla. Ja Suomen maaseudulla on tuhansittain asumiskelpoisia rakennuksia ja maatiloja tyhjillään.

Ehdotan, että halukkaille maahanmuuttajille annetaan asuttavaksi asutustila Suomen maaseudulta ja tarpeellinen tuki mahdollisimman itsenäiseen asumiseen. Mitä enemmän maahantulleet kasvattavat itse ruokaansa, sitä vähemmän he tarvitsevat veronmaksajan tukia. Euroopan Unionilta tuleva maataloustuki voi myös auttaa maaseudun uudelleen asuttamisessa.

Ajatus ei ole uusi; Jatkosodan jälkeen evakot asutettiin pakko-ottamalla määrätyn kokoisilta maatiloilta tietty prosenttiosuus pinta-alasta ja antamalla se uusille asukkaille. Suomen maaseudulla on tyhjää, joten pakko-ottoihin ei tarvitse ryhtyä. Itse ajatus asutustiloista on vielä 1940-lukuakin vanhempi; 1800-luvun Amerikassa vapautetut orjat saivat 40 eekkeriä eli noin 16 hehtaaria maata ja muulin tilansa hoitoon. Kun ihmiset saavat itse tehdä omaksi hyväkseen työtä, yhteiskunnan kuormitus pienenee.

Mielessäni on uusvanha kruununtorpparijärjestelmä; valtio antaa lainaksi tai nimellistä vuokraa vastaan maata viljeltäväksi. Lahjaksi ei tiloja kannata antaa, ne menisivät myyntiin ja rahat myyjän taskuun. Mikään ei estä tarjoamasta torppia myös suomalaisten viljeltäväksi, mikä myös helpottaisi työttömyyttä ja kaupunkien asuntopulmaa.

Kaikki eivät halua asua maalla, mutta moni haluaa ja se tulisi heille suoda. Tämä pätee myös turvapaikanhakijoihin.

1 kommentti:

  1. Hieno kirjoitus ja asiasta. Nyt taisit ollakin etuajassa, kun tänään luin tästä samasta ajatuksesta. Hyvä Esa (Y) :D

    VastaaPoista