maanantai 2. maaliskuuta 2015

LÄÄKÄRIEN KOTIKÄYNNIT TAKAISIN

Vanhoina hyvinä aikoina joka kunnassa oli kunnanlääkäri, joka kutsuttaessa kävi tutkimassa potilaan tämän kotona. Lääkärien kotikäynnit kannattaisi ottaa uudelleen käyttöön ainakin harvaan asutuilla alueilla.

Sen sijaan että sairaat ja ikääntyneet potilaat kuskattaisiin pitkien matkojen päähän terveyskeskukseen tai päivystykseen, olisi yksi tai useampi terveydenhuollon autopartio, esimerkiksi lääkäri ja sairaanhoitaja, jotka käyvät tutkimassa potilaan tämän kotona ja tarvittaessa lähettävät sairaalaan. Ambulanssit hoitaisivat onnettomuus- ja muut kiireelliset tapaukset kuten tähänkin asti.

Tällainen järjestelmä vähentäisi ihmisten jonotuksesta aiheutuvaa harmitusta ja sitä myötä päivystyksen häiriökäyttäytymista. Voi myös olla, että terveydenhuollon kustannukset vähenisivät päivystyksen ja terveyskeskusten käytön vähentyessä tai lakatessa. Rakennusten ylläpito ja vartiointihan maksaa suuria summia veronmaksajalle.

Asiaa kannattaa miettiä. Jos 50-luvun kunnanlääkärit sen aikaisella viestinnällä ja kuljetuksella pystyivät pitämään potilaistaan huolta, nykytekniikalla kotikäynnit sujuisivat leikiten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti