perjantai 26. syyskuuta 2014

NAPAPIIRIN SANKARIT 2

Olin parina päivänä avustajana Napapiirin sankarit- elokuvan jatko-osan kuvauksissa. Pitkästä aikaa pääsin näkemään elokuvan tekoa kameran toiselta puolen, sillä edellisen kerran toimin avustajana Valo- nimisessä yhteispohjoismaisessa nuortenelokuvassa vuonna 2004. Kipinä siitä jäi ja olen tähystellyt uutta mahdollisuutta kymmenen vuotta.

Elikkä siis, nähtyäni netissä uutisen Napapiirin sankarien kakkososan kuvauksista, jossa mainittiin avustajia etsittävän, pistin viestiä menemään ja tärppäsi. Aikanaan tuli tieto missä ja milloin minun tulisi olla kuvauksia varten. Aterian ja pienen palkkion saan toiminnastani avustajana, mutta asuminen ja matkat piti järjestää itse. Otin reissun elämyslomana, olisin voinut laittaa rahaa vaikkapa Turkin matkaan mutta siellä olen useampaan kertaan käynyt eikä se tai vastaavat paikat herätä enää samanlaista mielihyvää kuin ensimmäisillä matkoilla. Kaikkeen leipääntyy.

Kuvauspäivät venähtivät pitkiksi, mutta ei niitä montaa ollut. Lisäksi olin tekemässä sellaista, mikä minua kiinnosti joten ei tehnyt tiukkaa olla kymmentä tuntia ohjattavana. Oli siinä pitkästi odotteluakin ja ruokatauko, eli ei siinä hikoamaan joutunut. Kahvitkin tulivat talon puolesta, joten mikäpä siinä ollessa.

Vielä joutuu vuoden päivät odottamaan ennen kuin pääsen valmiin elokuvan näkemään. Elokuvia katsoo ihan uudella tavalla, kun päässyt näkemään prosessia sisältäpäin, avustajavirkaveljiin ja - sisariin kiinnittää enemmän huomiota sekä muihin yksityiskohtiin. Ikään kuin mielessään näkee kuvaustilanteen eikä valmista, ruudulla näkyvää elokuvan kohtausta.

Kuvauksiin tultuani, allekirjoitin vaitiolosopimuksen eli sopimusteknisistä syistä vaikenen tietooni tulleista juonenkäänteistä. En niihin huomiotani kiinnittänytkään, sillä kuuntelin korvat höröllä ohjeita ja parhaan kykyni mukaan toimin niiden mukaan. Muitten avustajien ja varsinaisten napapiirin sankarien tekemisiin en ehtinyt kiinnittää huomiota. Odotan valmista rainaa.

Jos jotain kiinnostaa elokuvan tekemiseen osallistuminen, kannattaa kuuklailla elokuvia ja lukea uutisia tekeillä olevista elokuvista, niissä on monesti osoite avustajaksi hakeutumiseksi. Useimmilla tuotantoyhtiöillä on myös sivuillaan lomake avustajapankkiin ilmoittautumiseksi. Sekin kannattaa tehdä, jostain se on aloitettava. Täyttää lomakkeen ja vastaus tullee aikanaan, ellei niin yritä muualla.

Tänään luki uutisissa Aku Louhimiehen suunnittelevan uutta versiota Tuntemattomasta sotilaasta. Tarkkailen siis asiaan liittyviä uutisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti