sunnuntai 21. syyskuuta 2014

IRLANTILAISET JA SOMALIT

Aikoinaan, Israelia kiertäessä, vastaani tuli usein irlantilaisia. Useimmat olivat kovasti kansallismielisiä ja ylpeitä siitä, että olivat irlantilaisia. Jossain kännin vaiheessa lähes kaikki muistivat mainita, että Irlannin ulkopuolella asuu enemmän irlantilaisia tai irlantilaistaustaisia kuin itse Irlannissa. Jotkut sanoivat maailmalla olevan 40 miljoonaa irlantilaista, jotkut peräti 90 miljoonaa jotka kaikki kuulemma ovat humalassa Pyhän Patrikin päivänä 17. maaliskuuta joka vuosi.

Jotenkin irlantilaiset pitivät irlantilaisten määrää ulkomailla hyvänä tai koleana asiana. Itse joskus ilkeyksissäni tai huumoripäissäni huomautin ettei Irlanti taida kiva paikka olla, jos edes irlantilaiset itse eivät kestä omassa maassaan asua. Se pisti monelle smaragdisaarelaiselle jauhot suuhun.

Tuli mieleeni, että myös muita kansallisuuksia on suuressa määrin kotimaansa ulkopuolella,  esimerkiksi somaleitakin ollee maailmalla viitisen miljoonaa. Se on Internetin mukaan noin puolet Somalian 10, 5 miljoonasta asukkaasta. Itsenäiseksi julistautuneesta Somalimaasta en ole varma onko se laskettu mukaan Somaliaan.

Somalit lisääntyvät tehokkaasti suurperheissään ja on mahdollista, että tulevaisuudessa suurin osa somaleista asuu kotimaansa ulkopuolella irlantilaisten tapaan. Kuka tietää, ehkäpä sukupolven tai parin päästä somalit kehuskelevat lukumäärällään ulkomailla, mahdollisesti selvin päinkin. Somaleilla on mahdollisuudet tulla maailman uusiksi irlantilaisiksi, joita asuu jo nyt joka puolella maapalloa. Irlannin noin 3.000 somalille saattaa tulla identiteettikriisi, kehuako irlantilaisena irkkujen diasporalla vaiko somalina somalien vastaavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti