keskiviikko 7. helmikuuta 2018

MAAPOLIISIT TAKAISIN

Tsaarinvallan aikaan Suomi kehittyi kovaa vauhtia, mutta silloinkin oli sama ongelma kuin nyt; poliiseja eli silloisia santarmeja ei riittänyt kuin suurimpiin kaupunkeihin, jollaisia nykyään kutsutaan "kasvukeskuksiksi".

Suomen suuriruhtinaskunnalla kuitenkin oli poliisien puutteeseen toimiva ratkaisu, joka saattaisi toimia vielä 2000-luvulla. Valtio valtuutti hyvämaineisia ja päteviä miehiä toimimaan haja-asutusalueilla ns. maapoliiseina tai maalaispoliiseina. Heidän tehtävänsä oli pitäjänsä alueella pitää yllä järjestystä ja edustaa virkavaltaa vaikka eivät nk. "oikeita" poliiseja olleetkaan vaan poliisivaltuuksilla toimivia luottamushenkilöitä. Muinaisessa Oulujoen kunnassa toimi vuoden 1900 tienoilla legendaarinen maapoliisi Mäklin, väkivahva ja kunnioitusta herättävä maanviljelijä, joka sivutoimisesti piti Oulujoen juopot ja metsävarkaat kurissa.

Tällainen sivutoiminen maapoliisi toimisi myös nykyaikana. Poliisin tai järjestyksenvalvojan valtuuksilla toimiva kurinpitäjä tekisi korvausta vastaan oman ammattinsa sivussa rivipoliisin tehtäviä ja isommissa ongelmissa kutsuttaisiin paikalle varsinainen poliisi tutkimaan vakavat rikokset. Pikkurikoksia varsinainen poliisi ei enää tutki, ja maapoliisi riittäisi tilastoimaan tapahtuneen vakuutusyhtiötä varten.

Kaikkein parasta olisi, jos ns. varsinainen poliisi riittäisi turvaamaan koko maan asujaimiston, mutta näin ei ole. Poliiseja on vähän ja heidän voimavaransa kohdistetaan niin, että vakavatkin rikokset jäävät pimentoon.

Maapoliisijärjestelmä on toiminut ennen, ja toimisi nytkin, Vieläpä paremmin kuin erään kunnan pöljä ajatus palkata kuntaan sheriffi, jolla ei ole valtuuksia. Kotimainen ratkaisu aina parempi.

Mikäli poliisivajeeseen ei saada ratkaisua, turvallisuusvajeen täyttävät maksulliset vartiointiliikkeet, eikä ole mahdotonta, etteikö poliisin rikostutkintakin muuttuisi ajanmittaan turvallisuusfirmojen maksulliseksi bisnekseksi.

Yksityistämiskehitys tulee estää ja kansalaisten turvallisuus on taattava yhteiskunnan toimesta, tavalla tai toisella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti