maanantai 24. lokakuuta 2016

JEMENIN UNOHDETTU SOTA

YK:n päivänä 24.10. 2016 muistettiin Oulussa ja eri puolilla Suomea Syyriassa vuodesta 2011 jatkunutta sisällissotaa. Syyrialaisten hätä on herättänyt suomalaiset jopa siinä määrin että median mukaan hämärämiehetkin ovat heränneet ottamaan osansa Syyriaan tarkoitetusta avusta.

Viiden vuoden takainen, yhden vihanneskauppiaan polttoitsemurhasta alkanut vuoden 2011 Arabikevät sai aikaan yhä jatkuvia sotia ja väkivaltaisuuksia eri puolilla arabimaailmaa. Syyrian sisällissota on vain yksi niistä, ja Syyria on se , joka saa maailman myötätunnon ja huomion osakseen.

Yksi unohdettu Arabikeväästä juontuva konflikti on Jemenissä vuodesta 2015 jatkunut sota. Tähän sotaan osallistuu useita eri jemeniläisiä osapuolia, kuten uutisista kadonnut  al-Qaida ja kymmenkunta islamilaista valtiota sekä Yhdysvallat. Taistelijoita tukee ainakin Kiina, Iso-Britannia ja Ranska.

Sota on raakaa myös Jemenissä; kolmasosa sodan kuolleista on ollut siviilejä, pääasiassa hallitusta tukevan arabikoalition ilmapommituksissa kuolleita. Reilussa puolessatoissa vuodessa sodassa on kuollut yli 11.000 ihmistä, joista 200-300 on USAn kauko-ohjatuilla lennokeilla surmaamia jihadisteja tai näitten tukijoita.

Eikä pelkästään kuolleet ole sodan uhreja; yli 10 miljoonaa ihmistä kärsii elintarpeitten puutteesta Jemenissa ja Yhdistyneitten Kansakuntien arvion mukaan lähes 2,5 miljoonaa jemeniläistä on joutunut pakenemaan kodeistaan. Osa on paennut kotimaansa ulkopuolelle, jemeniläisiä on hakenut turvaa muun muassa Somaliasta.

Jemenin sisällissota on humanitaarinen katastrofi ja lisäksi Länsimaitten talouden kannalta merkittävämpi kuin Syyrian enemmän uutisia myyvä sota. Jemenin rannikolla sijaitsee Bab el- Mandebin salmi, eli ns. "Kyynelten portti", jonka kautta Suezin salmen läpi purjehtivat laivat kulkevat. Kyynelten portin jääminen islamistien haltuun vaarantaisi Euroopan ja Aasian välisen kaupankäynnin.

On vaikea sanoa, miksi Jemenin sota on jäänyt Syyrian mediaseksikkäämpien kärsimysten varjoon, mahdollisesti se johtuu siitä, ettei Venäjä ole laittanut lusikkaansa Jemenin soppaan. Joka tapauksessa tällekin sodalle täytyisi löytää rauhanomainen ratkaisu estämään vielä suurempien pakolaisten määrän saapumisen Eurooppaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti