tiistai 19. heinäkuuta 2016

POKÉMON GO KOULUIHIN

Vasta lanseerattu Pokémon Go- mobiilipeli valloittaa maailmaa ja Suomeakin. Pelin valmistaneen japanilaisen Nintendo-yhtiön arvo on Pokémonin ansiosta hetkessä kaksinkertaistunut ja Nintendo on nyt arvokkaampi kuin jättiyhtiö Sony.

Pelissä seurataan älykännykän ruudulta todellista ympäristöä taikka maastokuvaa, ja jahdataan ruudulla piileskevää digitaalista hahmoa. Pelissä ei siis istuta kotona vaan kuljetaan vaikkapa Oulun kaduilla katselemassa ruudun välityksellä ympärillä olevaa näkymää.

Tuli mieleeni hyödyllinen käyttötapa Pokémon Go´lle. Ideani on yksinkertainen: laitetaan lapset ja muut liikkumaan halutut pelaamaan Pokémonia koulun ympäristön metsissä tai, jos se tuntuu turvalliselta kaupungin kaduilla. Tai miksei koulun sisätiloissa ja pihalla, käytäviä edestakaisin ramppaamalla kunto joutuisi koetuksella. Lapset, varsinkaan nykylapset, eivät usein koulujen liikuntatunneista perusta; itsekin olen peruskoulusta lähtien inhonnut tarpeetonta liikkumista. Sen sijaan lapset mielellään näpräilevät tabletteja ja kännyköitä. Pokémon Go yhdistäisi kännykällä leikkimisen ja liikkumiseen ja saisi koululaiset liikkeelle omasta halustaan. Nörtitkin koululaiset saattaisivat vaihteen vuoksi pitää koulun liikuntatunneista Pokémonin ansiosta.

Ajatus vaatii tietysti hiomista; kaikilla lapsilla ei vielä ole älykännykkää, mutta koulun puolesta usein tulee jo tabletit eli laitteisto löytynee. Lisäksi pitää ratkaista pelaavatko lapset peliä yksin, pareittain vaiko joukkueina, tai saako pelata miten mieli tekee. Ja jos pelataan koulualueen ulkopuolella, pitää miettiä vastuuasioita ja vakuutuksia. Uskon kuitenkin että ratkaisut asioihin löytyvät.

Suurin ongelma lienee se, että Nintendo luultavasti tahtoo rahaa, mikäli sen peliä käytetään kouluopetuksessa. Euroja saattaisi siis mennä rojalteihin, tekijänoikeusmaksuihin ynnä muuhun sellaiseen. Siihenkin on tosin helpohko ratkaisu: Pokémon Go ollee ensimmäinen laatuaan, mutta muita vastaavia tulee varmaankin muilta yhtiöiltä. Kouluissa käytettävän pelin ei siis tarvitsen välttämättä olla Nintendon Pokémon Go, vaan peli voidaan ottaa muiltakin kunhan niitä saadaan markkinoille.

Ja onhan Suomessa päteviä pelinkehittäjiä yliopistoissa ja äitien kellareissa; jos halutaan oma, juurikin koulukäyttöön tarkoitettu mobiilipeli lapsia liikuttamaan, tekijöitä taatusti löytyy.

Olin ajatuksestani niin varma, että tein Oulun kaupungille aloitteen numero 935, jotta kouluissa ryhdyttäisiin Pokémonia tai vastaavaa käyttämään. Valtiolla lienee omat opetusohjelmansa Suomen kouluille, joissa ei Pokémonia mainita, mutta uskon Oulun kaupungin kouluista löytyvän merkintä tyyliin: "viikko XX; vapaata liikuntaa", joka jättää raon kännyköitten käyttöön liikuntatunneilla.

Joka tapauksessa; mikäli Oulun kaupunki ottaa ideastani kopin, se saanee valtion vakuuttuneeksi ohjelman muutttamisen tarpeellisuudesta paremmin kuin yksittäinen kynäilijä. Idean saaminen on helppoa, mutta tarvitaan tekijämiehiä- tai naisia ne laittamaan toteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti