keskiviikko 12. joulukuuta 2018

TURVAPAIKANHAKIJAT PÄIVÄKODEISSA

Oulussa paljastui muutamia kuukausia sitten turvapaikanhakijoina Suomeen tulleitten ulkomaalaisten pyörittämä raiskausrinki, jonka uhrina on ollut 10 ja 14 ikävuoden välillä ollut tyttö. Uhrin raiskaamisesta epäillään kahdeksaa miestä, jotka kaikki ovat ulkomaalaistaustaisia. Epäiltyjen joukossa on ainakin neljää eri kansalaisuutta, joukossa myös Suomen kansalaisuuden saaneita.

Vähintään yksi, ehkä jopa kaksi epäillyistä on osallistunut Oulussa Esikoto-hankkeeseen, jossa turvapaikanhakijoita käytettiin päiväkodeissa tutustumassa suomalaisiin lapsiin. Vierailijoitten taustoja ei ilmeisesti mitenkään tarkastettu päiväkotivierailujen yhteydessä ja monien Suomeen tulleitten turvapaikanhakijoitten henkilöllisyyskin on epävarma.

Epäilen, että Esikoto-hankkeen järjestäjät ja päiväkotivierailujen hyväksyjät ovat toiminnallaan saattaneet lapset vaaralle alttiiksi ja ehkä jopa rikoksen uhriksi. Tätä tulisi tutkia ja syylliset saattaa edesvastuuseen. Turvapaikanhakijat tulevat kulttuureista, joissa lasten suojaikärajoja ei tunneta ja naisten sekä tyttöjen asema on turvaton.

Yritin tehdä netissä tutkintapyynnön asiasta poliisille, mutta jostain syystä sain vain ilmoituksen "poliisi.fi kieltäytyy luomasta yhteyttä" yrittäessäni lähettää tutkintapyyntöni.

Esikoto-hanke oli toiminnassa 2016 ja sen päätoteuttaja oli Oulun Diakonissalaitos ja osatoteuttajina Vuolle-Setlementti ry, Metsähallituksen luontopalvelut sekä Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy. Rahoittajina toimivat Euroopan sosiaalirahasto sekä hankkeeseen osallistuneet kunnat Oulu, Kempele, Muhos, Pudasjärvi ja Kuusamo.

Vastuu tapahtuneista rikoksista on niitten tekijöillä, mutta rikokset mahdollistaneitten vastuu tulee myös tutkia. Jo se, että päiväkoteihin viedään taustaltaan tuntemattomia henkilöitä, joitten henkilöllisyys on epävarma, on virkavirhe tai jopa virkarikos.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti