sunnuntai 16. syyskuuta 2018

POLIITTISESTI EPÄKORREKTI DYYNI

Katsoinpa vuosien jälkeen suomalaistaustaisen David Lynchin tieteiselokuvan Dyyni vuodelta 1984. Olihan se elämys nuoruudesta 30 vuoden jälkeen mutta täytyy sanoa, että Dyyni on sellainen elokuva, jota suvakistit nykyisin nimittävät "ongelmallisiksi".
Dyynissä kaikki hahmot ovat valkoisia, tosin Universumin keisari Shaddam IV:n hovissa oli kahdessa kohtauksessa musta mies ilman repliikkejä. Melkoisesti Idi Aminia muistuttava hahmo pönötti kaiketi marsalkan univormussa hoviväen joukossa. Häntä ei helposti huomaisikaan, ellei ole kaltaiseni nuivisti, joka pistää tuollaiset merkille.
Tarinan sankareina olevat Dyyni-planeetan alkuasukkaat olivat valkoista fremen-nimistä kansaa, jolla kaiken huipuksi oli ihmeaine Rohdon värjäämät kirkkaansiniset silmät.
Etnisiä vähemmistöjä Dyynissä ei käytännössä ollut, ellei lasketa erikoistehosteilla luotuja Avaruuskillan mutantteja sellaisiksi. Hekin olivat ihonväriltään valkoisia, ilman sinisiä silmiä erotukseksi sankareista.
1980-luvun huomasi Dyynissä myös siitä, ettei seksuaalisia vähemmistöjä ollut esillä, paitsi että elokuvan pääroiston Vladimir Harkonnenin vihjattiin olevan homo.
Niin se aika kuluu ja muuttuu. Tästäkin kulttielokuvasta, jossa oli tähtiä Kyle "Twin Peaks" McLachlanista Max "Seitsemäs sinetti" von Sydowiin ja muusikko Stingistä Jürgen "U-96" Prochnowiin, tehtäneen lähivuosina uusintaversio, jossa on monimuotoisuusmosaiikin palaset kohdillaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti