tiistai 5. syyskuuta 2017

HEKUMAN HETKELLÄ

Tänään 5.9.2017 noin kello 14.30 tapahtui se, mitä Suomessa on odotettu; vankkurit kääntyivät länteen eli turvapaikanhakijoiksi itseään väittävät haittamaahanmuuttajat alkoivat poistua Suomesta. Syyksi poistujat sanoivat Suomen huonot olot, alhaiset tuet ja huonon ruuan. Uhon maasta poistumisesta ehkä uskottiin tuovan enemmän rahaa ja palveluja. Torniosta Ruotsin Haaparantaan jalkaisin siirtymisen järjesti Facebookissa Nuor Dawood- niminen olento, joskin Tornion-Haaparannan rajalla liikkui myös pulska, pukuun pukeutunut miekkonen, jonka kauluksessa oli Irakin lippu- pinssi ja joka tiettävästi oli Cenk Uygur- niminen Saksasta paikalle saapunut johtohahmo. Pukumies oli jatkuvasti puhelimessa ja Nuor Dawood näytti ottavan vanhemmalta mieheltä käskyjä vastaan, jotka sitten välitti rivimatuille.

Olin paikalla kahden muun Perussuomalaisen kanssa, ja onneksi lähdin. Tämä oli historiallinen hetki ja olin sitä todistamassa. Matuloisten matkan jatkuminen pois Suomesta on jo sinällään hieno asia, mutta humoristisesti voi todeta, yli 70 vuoteen "sotapakolaiset" ja "sotalapset" eivät ole Suomen kurjuutta Ruotsiin paenneet. Nyt sekin nähtiin, että parrakkaat "17v" "sotaa pakenevat" hipsterihyypiöt ylittivät Ruotsin rajan paremman elämän toivossa. Facebookissa lähtijöiksi ilmoittautui noin 1.300 matua, mutta Ruotsiin lähti eri lähteitten mukaan 42, 47 tai 55 rajarikollista ilman papereita. Ruotsin vastaanottavat poliisit eivät kyllä tulijoitten papereita kysyneetkään.

Tilaisuus Tornion Victorianaukiolla alkoi jo aamupäivällä, kun maastapoistuvat maahantunkeilijat heiluttivat paperilappuja, joissa väitettiin inhimillisyyden epäonnistuneen Suomessa, sandaalisankareitten olevan ihmisiä ja pakenevan terroria. Suomesta vapaaehtoisesti poistumisella uhoavat matuilijat epäloogisesti vaativat uhkaavasti messuamalla lopettamaan pakkopalautukset; "Stop deportations".

Victorianaukiolla Rajalla-kauppakeskuksen vieressä oli runsaasti väkeä. Satoja kotimaisia katselijoita, 50-60 Irakista ja Afganistanista tullutta matua, ja suuri joukko matujen lähtöä kannustavia suomalaisia. Joukossa oli ainakin Perussuomalaisia eri piireistä ja myös Ruotsista, Soldiers of Odineja, MV-lehden Ilja Janitskinin kannattajia oululaisen ASYL-listan kaupunginvaltuutettu Junes Lokka ja varavaltuutettu Tiina "Tuonen joutsen" Wiik lähettämässä skriimiä. Oulusta oli skriimaamassa myös kaupunginvaltuutettu Sebastian Tynkkynen, joka liveskriimilleen 53.000 katselukertaa muutamassa tunnissa.

Median väittämän mukaan Tornion maastapako sujui rauhallisesti mutta väkivaltaakin esiintyi; Nuor Dawood näki Tiina Wiikin kädessä tämän muistoksi ottaman matuloisten paperilapun, sanoi arabiaksi jotain itseään riskimmälle miehelle, joka saman tien meni sieppaamaan paperin suoraan Tiinan kädestä. "This paper not for you", ärjyi matikainen ja pakeni paikalta Tiinan protestien saattamana.

Löysin myöhemmin uuden iskulauselapun ja luovutin sen Tiina Wiikin kokoelmaan ja sama miekkonen oli kuuleman mukaan uhonnut vievänsä senkin, muttei uskaltanut poliisin vieressä olon takia. Poliiseja olikin partiokaupalla sekä Suomesta että Ruotsista. Torniossa oli varauduttu mutikaisten rähinään ja väkivaltaan antamalla Rajalla-kauppakeskuksen työntekijöille varoitus tapahtumasta ja ohjeistamalla nämä pakenemaan rähinän alkaessa.

Muutaman tunnin messuamisen jälkeen kävelijät taapersivat HaaparantaTornion bussiasemalle, jonne saapui bussi noutamaan heidät Bodenin vastaanottokeskukseen, poislukien muutama, jotka jatkoivat matkaansa ominpäin tai päättivät jäädä Suomeen. Nuor Dawood ei lähtenyt suojattiensa mukana.

Tapahtuman suosituin hahmo oli kemiläinen kansallismielinen Tuukka Kuru, jolla oli Tiina Wiikin valmistama kyltti, jossa luki: "SWEDEN SAYS WELCOME #Justdoit". Kyltti oli tehty sarkastisella mielellä kannustamaan poistumaan Suomesta, ja Tuukka sain nuivilta kehuja. Sarkasmi meni kuitenkin matuloilta ja Suomen sekä Ruotsin medioilta yli hilseen ja he luulivat Tuukka Kurua ruotsalaiseksi suvakistiksi, joka oikeasti toivotti matuilijat tervetulleeksi Ruotsiin. Median edustajat olivat Tuukkaa haastateltuaan pettyneen oloisia ja useimmille matuille nuiva totuus ei valjennut.

Lähteneet olivat vain pisara matumeressä, mutta alku sekin. Kunhan sana joukkopaosta Suomesta Ruotsiin leviää somessa, juhlapaikanhakijat miettivät tarkemmin tullako Suomeen vai mennä Ruotsiin tai muualle. Pessimistit ovat jo sanoneet, että lähteneet lähetetään Dublin-asetuksen mukaisesti takaisin Suomeen, mutta itse uskon heille jollain perusteella maassaololupa Ruotsiin löytyvän tai sitten he jäävät maahan laittomiksi maassaoleskelijoiksi, elleivät jatka esimerkiksi Saksaan tai Ranskaan. Eikä Dublin-asetusta ole juuri missään noudatettu, miksi nytkään?Suomeen turvapaikan varjolla saapuneet ovat turisteja, ja turisteina he haluavat uusia maisemia ja kokemuksia. Eivät he Suomeen palaa, moni heistä onkin saanut kielteisen päätöksen valheellisilla perusteilla tekemäänsä turvapaikkahakemukseen. Eräälläkin Junes Lokan haastattelemalla oli jo neljä kielteistä päätöstä. Uusi maa, uudet kujeet ja uusi hakemus uudessa maassa on pelin henki.

Pelkäsin viime hetkeen asti matujen kääntyvän kannoillaan takaisin Suomeen, ja helpotukseni nähdessäni bussin liikkuvan sai hymyn kasvoille. Oli suorastaan hekumallista nähdä ruotsalaisen taikamaton eli kalixlaisen Johanssonin bussin mustien pyörien vievän itämaan tietäjiä kohti länttä; Ruotsia ja pois Suomesta. Enemmän tätä.

Paikalla olevat todistajat, minä mukana, taputimme bussin liikkuessa  kohti Bodenia. Ruotsalaiset poliisit ja suvakistijärjestöjen edustajat katsoivat myrtyneinä iloamme, mutta se ei mielialaa laskenut. Minäkin vilkutin lähtijöille naama messingillä. Näyttivät vilkuttavan takaisin.

Nuor Dawood tiettävästi jäi Suomeen. Toivottavasti hän takapirunsa avulla järjestää tällaisia ilon päiviä useampiakin. Matuloisten kohdalla asia on näin: Ruotsista he ovat tulleet ja Ruotsiin heidän tulee palaaman.


1 kommentti: