maanantai 18. toukokuuta 2015

POLITIIKKA ON LEIPÄLAJI

Monesti medioissa hehkutetaan urheilijoita ja laulajia, lähinnä räppäreitä, jotka ovat syntyneet köyhyyteen ja urheilijan tai esiintyjän taidoillaan raivanneet tiensä maineeseen sekä rikkauteen. Mitä näitä nyt on; Zlatan, Ronaldinho, Eminem ynnä muita.

Ellei urheilu tai taiteilu luonnistu, niin politiikka on yksi tapa saada elantonsa vaikka siitä ei paljon medioissa kerrotakaan. Ei se niin paljon urheilusta taikka laulamisesta eroa, molemmissa ulospäin suuntautuneet kovaääniset saavat sanansa sanottua. Kuten urheilu ja taiteilu, myös politiikka usein aloitetaan nuorena. Urheilussa urheiluseuroissa, esiintymisessä Idolseissa tms ja politiikassa opiskelijapolitiikassa. Useimmat tunnetuimmat poliitikot ovat nuoresta pitäen olleet politiikassa, eräät eivät ole muita töitä edes kokeilleet. "Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa", kuten sanotaan.

Politiikkaan mukaan pääsy vanhanakaan ei itse asiassa ole kovin vaikeaa; puolueisiin jäseneksi pääsy ei ole hankalaa ja kuntavaalien aikaan vähänkään isommassa kunnassa paitansa puhtaana pitänyt on hyvissä asemissa ehdokkaaksi päästäkseen, sillä ehdokaslistaa isollakin puolueella on usein vaikea saada täyteen sopivia ehdokkaita. Pienemmissä puolueissa rima ehdokkaaksi pääsyyn voi olla hyvinkin alhaalla. Kaiken huipuksi ei tarvitse edes tulla valituksi, sillä ehdokkaille tai muuten reippaille henkilöille riittää luottamustoimia yhtiöitten hallituksissa ja erilaisissa lautakunnissa, joissa mukana olo antaa panoksia seuraaviin vaaleihin.

Luulenpa, että jos taloudellinen tilanne huononee, politiikasta tulee uusi urheilu jolla ihmiset yrittävät saada elantonsa ja ehkä mainettakin. Politiikassa pätkätyötkin ovat hyväpalkkaisia ja pitempiä kuin vaikkapa kaupan myyjänä, muista eduista puhumattakaan.

Tämä tulisi viemään politiikkaa populistisempaan suuntaan, ehdokkaitten kamppaillessa äänistä ja valituksi tulosta. Se voi olla hyvä tai huono asia, riippuu siitä miten asiaa katsoo; populisti antaa kansalle mitä kansa tahtoo, ja toisenlainen politiikko tekee mitä tahtoo kansan tahdosta piittaamatta. Kummin tahansa, lopputuleman kertoo historia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti