perjantai 14. marraskuuta 2014

HARTTI KRISTOLA- NORJAN RIKKAIN SUOMALAINEN

Suomalaisia on aikojen mittaan lähtenyt eri puolille maailmaa, myös kaikkiin Pohjoismaihin. Viime aikoina Suomen työttömiä on kehotettu hakeutumaan kotimaisesta työttömyydestä Norjan työmarkkinoille hyvien työmahdollisuuksien ja korkeitten palkkojen perässä.

Moni on myös lähtenyt, Suomen ulkomisteriön mukaan Norjassa asuu pysyvästi noin 6.250 Suomen kansalaista ja arvion mukaan suomalaisia on Norjassa kaiken kaikkiaan ehkä jopa 8.000 ihmistä, lukuunottamatta suomalaissyntyisiä Norjan kansalaisia. Lisäksi Norjassa on mahdollisesti jopa 30.000 kveeniä, 1800-luvulla Ruijaan muuttaneitten suomalaisten jälkeläistä. Heistä noin 8.000 puhuu suomen kieleen pohjautuvaa kveenin kieltä.

Eräs norjansuomalaisista on Hartti Kristola. Vuonna 1950 Lapualla syntynyt Hartti lähti jo 15- vuotiaana töihin Ruotsiin kuten tuohon aikaan sadat tuhannet muutkin suomalaiset. Muutaman Ruotsissa vietetyn vuoden jälkeen, hän parikymppisenä asui jo vasta öljyä alueeltaan löytäneen Norjan pääkaupungissa Oslossa ja työskenteli työnjohtajana eri rakennustyömailla.

Vuoteen 1988 mennessä, Hartti Kristola oli muuttanut Stavangerin kaupunkiin jossa hän tuona vuonna perusti oman yrityksen. Waco Isolering A/S toimitti eristeitä öljylauttojen tekniikkaan ja menestyi hyvin offshore- tekniikan alihankkijana. Pääpaikkanaan Stavangerin kunnassa sijaitseva Dusavik, Hartin yritys työllisti parhaimmillaan 600 työntekijää. Nykyisin työntekijämäärä on laskenut noin kolmannekseen.

Hartti Kristola työllistänyt useita suomalaisia, ja 1990- luvulla nämä kertoivat pomolleen halustaan pelata jääkiekkoa. Hartti pisti toimeksi ja hankki yritykseensä jääkiekkovarusteita alaistensa käyttöön. Pian kymmenet työntekijät osallistuivat iltaisin järjestettäviin jääkiekkopeleihin, ja heidän joukossaan oli useampikin, jotka olivat pelanneet jääkiekkoa ammattilaistasolla. Nälkä kasvoi syödessä ja puulaaki sarja muuttui aikanaan Norjan liigaksi.

Sarjaan siirtymistä auttoi Stavangerin oman jääkiekkojoukkueen vararikkoon joutuminen ja uuden Viking Hockeyn rahapulmat. Kaupungissa oli jääkiekkotyhjiö, ja Hartti Kristola rahoitti ja perusti Stavanger Oilers- joukkueen, joka aloitti Norjan II- divisioonassa ja nousi vuonna 2003 Norjan pääsarjaan. Hartti toimi viime vuosiin saakka joukkueen pääomistajana mutta on nykyisin keskittynyt enemmän muihin liiketoimiinsa.

Hartti Kristola on tiedon mukaan "Norjan rikkain suomalainen", hänen öljyalalla toimivan eristysyrityksensä liikevaihto on nykyään noin 40 miljoonaa Norjan kruunua. Suomen Lapualta Ruotsin kautta Norjan Stavangeriin siirtynyt Hartti on kotiutunut uuteen kotimaahansa hyvin. Eräässä hänen haastattelussaan lähemmäs 50 vuotta Suomen ulkopuolella asunut Hartti totesi, että jos hän muuttaisi pois Norjasta, hän tuskin muuttaisi Suomeen.

Yrittäjähenkiseltä Pohjanmaalta Amerikkaan lähteneistä moni on menestynyt uudessa ympäristössä hyvin. Hartti Kristolan esimerkki näyttää, ettei aina tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti