keskiviikko 19. marraskuuta 2014

EROON VALTIONKIRKOISTA

Suomen lainsäädännössä evankelisluterilainen sekä ortodoksinen kirkko ovat valtionkirkkoja ja niillä on muihin uskonnollisiin yhdyskuntiin verrattuna erityisasema.

Eräille kirkko, joka useimmille tarkoittaa luterilaista kansankirkkoa, on liian suvaitsematon ja toisille taas liian vapaamielinen uskonnonharjoituksessaan ja toiminnassaan. Kummastakin syystä ihmisiä eroaa kirkon jäsenyydestä.

Ehdotan, että valtionkirkkojärjestelmä lopetetaan ja molemmista kansankirkoista tulisi asemaltaan tasaveroisia muitten uskonnollisten yhteisöjen kanssa. Tämä lopettaisi riitelyn siitä millainen kirkon tulisi olla. Mikäli kirkko joutuisi rahoittamaan toimintansa vapaaehtoiselta pohjalta kerättyjen kymmenysten tai lahjoitusten varassa, verottajan keräämien verojen sijaan, kirkot kuuntelisivat tarkemmin millaisen kirkon ihmiset haluavat. Nyt tilanne on se, että kansan halutaan olevan kirkolle mieleinen eikä kirkon kansalle.

Jos kaikki uskonnolliset yhteisöt olisivat tasaveroisia, ihmisten olisi helpompi hakeutua uskonsa mukaiseen yhteisöön. Mikäli sellaista ei löydy, voisi perustaa oman ja rahoittaa parhaaksi katsomallaan laillisella tavalla. Jokaiselle löytyisi omien mielipiteitten mukainen uskonnollinen yhteisö ja niitten ulkopuolellakin voisi halutessaan olla.

Valtion ja kirkkojen erottaminen toisi vaihtoehtoja suomalaisille uskoville, lopettaisi riidat kirkon asenteista ja säästäisi valtiolle rahaa.

Esa Paloniemi

Kalevaan lähettämäni mielipide.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti