torstai 3. huhtikuuta 2014

KEHITYSAPU JA PAKOLAISET

Suomen halutaan nostavan kehitysapunsa määrän 0,7% bruttokansantulosta, nykyisin sen ollessa 0,55% eli reilu miljardi euroa. Itse en usko määrän nostamisen 0,15% verran vaikuttavan maailman hätään mitenkään, suomalaisten saamia palveluja se kyllä vähentäisi. Leikkauksista palveluihin puhutaan lähes joka päivä eikä tilanne näytä parantuvan.

On olemassa ratkaisu jolla sekä kehitysavun määrän nostamista kannattavat että vastustavat olisivat tyytyväisiä. Se on tämä: lasketaan kehitysapuun mukaan Suomesta turvapaikkaa hakeneitten ja pakolaisaseman saaneista tulevat kustannukset. Siis pakolaisten, humanitaaristen maahanmuuttajien ja vastaavien saamat asumistuet, eläkkeet, työttömyyskorvaukset, harkinnan varaiset avustukset ja kaikki muut kustannukset laskettaisiin mukaan suomalaisten maksamaan kehitysapuun. Heistä aiheutuvat kuluthan ovat salaista, tai ainakin julkistamatonta tietoa, mutta olettaisin yhteissumman kipuavan 0,7% bruttokansantuotteesta.

Vastustajat olisivat tyytyväisiä kun maksut eivät kasvaisi ja kannattajat myös koska asetettu raja saavutettaisiin. Kaikki siis voittaisivat. Asiasta on ollut puhetta ennenkin, mutta nykyisessä taloudellisessa tilanteessa sitä pitäisi harkita vakavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti