sunnuntai 7. helmikuuta 2016

VIIDEN KUNNAN LIITOS OLI VIRHE

Vuonna 2013 toteutunut Oulun, Haukiputaan, Yli-iin, Kiimingin ja Oulunsalon liittyminen yhdeksi Oulu- nimiseksi kunnaksi oli mielestäni virhe. Palveluja joutuu paljolti hakemaan Oulun keskustasta. Autollahan tuo onnistuu, mutta entäpä ne joilla ei ole autoa? Bussilla se on helposti täysi työpäivä jos virastossa täytyy käydä.

Oululaisten asenteena on usein, ettei kyseessä 1.1.2013 ollut viiden kunnan liittyminen yhteen, vaan että neljä kuntaa luopui riippumattomuudestaan ja liittyi Ouluun. Tällainen asenne ei lupaa hyvää tulevaisuudessa, kun palveluja väistämättä leikataan, niitä katoaa nimenomaan asuinseuduiltamme. On ollut jopa puhetta Oulun kaupunginvaltuutettujen määrän vähentämisestä, mikä leikkaisi juurikin Oulun kantakaupungin ulkopuolisten alueitten vaikutusvaltaa asukkaittensa etujen turvaamiseksi.

Syynä hallituksen Suomessa ajamaan kuntaliitospolitiikkaan on valtion salajuoni kansalaisten keskittämiseksi asutuskeskuksiin; on helpompi hallita muutamaa suurta kokonaisuutta kuin suurta määrää hajallaan olevia pienempiä. Suurissa yksiköissä mielipiteitä on vähemmän, sillä seura tekee kaltaisekseen.

Yli-iin Jakkukylä ottaa jo askeleita irrotakseen Oulusta ja liittyäkseen Iihin, jossa jakkukyläläiset saanevat paremmat oltavat kuin suur-Oulussa.

Haukiputaan, Yli-iin, Kiimingin ja Oulunsalon tulisi myös tarkastella tilannettaan Oulun osana ja miettiä onko saatu menetetyn väärti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti